Artikkelit

Liikkujalle lisäpotkua kasvivalmisteista


Teksti Henriette Kress

Liikuntaharrastuksen aloittamista mutta myös aktiiviliikkujan edistymistä voi helpottaa ja vauhdittaa sopivilla kasvivalmisteilla ja ravintolisillä. Seuraavassa yrttiterapeutin vinkit.

Orapihlajasta voimaa sydämelle ja verisuonille

Orapihlajan sisältämät flavonoidit vahvistavat hiussuonia. Sen prosyanidiinit auttavat puolestaan sydäntä käyttämään veren kuljettamaa happea tehokkaammin. Jaksat siis paremmin, jos otat orapihlajaa (Crataegus).

Orapihlaja hidastaa hieman sykettä. Siksi siitä saattaa aiheutua ongelmia, jos hidastunut syke tuo rytmihäiriöitä tai väsymystä tai jos syke on jo valmiiksi hyvin hidas. Näitä varauksia lukuunottamatta orapihlaja sopii kaikille.

Hiussuonia voi vahvistaa myös syömällä päivittäin noin 100 grammaa flavonoidipitoisia marjojamme. Parhaimpia ovat mustikka, mustaherukka, karpalo ja puolukka, mutta muutkin toimivat. Heikommin värjäävät marjat sisältävät yleensä vähemmän flavonoideja. Niitä pitää vastaavasti käyttää hieman enemmän.

Marjoja voi nauttia sellaisenaan tai vaikkapa mehuina. Parhaita ovat luomulaatuiset, sokeroimattomat mehut. Yleensäkin urheillessa pitäisi välttää liikaa sokeria.

Sokeri estää kasvuhormonin eritystä

Kasvuhormoni kiinteyttää kehoa ja auttaa soluja uudistumaan. Sitä erittyy noin tunnin ajan puolisen tuntia urheilusuorituksen jälkeen. Kasvuhormonia erittyy enemmän, jos urheilee reippaammin, vetää esimerkiksi kunnon hikitreenin. Mutta myös puolen minuutin spurtti käynnistää sen erityksen - paitsi jos syö sokeria suorituksensa päälle.

Sokeria syötäessä haima erittää insuliinia. Mitä enemmän ja useammin sokeria syö, sitä enemmän insuliinia erittyy. Pian kudokset eivät enää reagoi siihen kunnolla. Silloin veressä on liikaa insuliinia, mikä taas estää kasvuhormonin eritystä.

Hyvin treenatun ihmisen lihakset nappaavat sokeria verestä sitä mukaa kun niitä sinne saapuu. Heillä ei näin ollen ole liikaa insuliinia veressä, koska sokeriakaan ei siellä ole liikaa. Aktiiviliikkujat voivat siis juoda vaikkapa limsaa tai muita sokeripommeja urheilusuorituksensa päälle ilman että paikat repsahtavat ja rypistyvät.

Urheilua varovaisesti aloittelevalla ei ole hyvin treenattuja lihaksia. Entisten sohvaperunoiden kannattaakin varoa nimenomaan perunaa ennen ja jälkeen harjoittelun. Heidän kannattaa välttää myös muita nopeasti verensokeriksi muuttuvia ruokia kuten karkkeja, sokerista limsaa, leipää, riisiä sekä erilaisia pullia ja pikkuleipiä ainakin tunnin ajan ennen urheilusuoritusta ja reilu tunti sen jälkeen. Terveystietoinen ei niitä tosin muutenkaan popsi ainakaan päivittäin.

Keinotekoisesti makeutetuilla juomilla on valitettavasti omat ongelmansa. Ne huijaavat maksaa luulemaan, että keho kohta saa verenkiertoon sokeria ruoansulatuksesta. Maksa vetää sokerituotantoaan alas ja verensokeri laskee pohjalukemiin, jolloin sokerihimo tai muut alhaisen verensokerin oireet kuten ärtymys tai äkkiväsymys iskevät.

Onneksi vesi on hyvä janonsammuttaja. Hien myötä hävinneet mineraalit ja hivenaineet olisi kuitenkin syytä korvata. Osan saa vähäsokerisesta kotitekoisesta mehusta, mutta makeuttamattomat mineraalijuomat ja myös Molkosanin tyyppiset runsaasti kivennäisiä sisältävät juomat ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Ellei elimistön menetettyjä suoloja korvata, voi ilmetä suonenvetoa tai lihaskramppeja.

Apua lihaskramppeihin

Lihaskrampit johtuvat hivenainevajeesta. Suonenvedonkin takana voi piillä magnesiumin, kalsiumin tai kaliumin vaje. Jos syö maitotuotteita, kalsiumia on yleensä liiaksi asti. Sen sijaan magnesiumista syntyy nopeasti vajetta, sillä sitä kuluu nykyajan stressaavassa maailmassa yllättävän herkästi.

Jos tomaatti- ja appelsiinimehu tai banaani auttavat kramppiin, sen aiheuttaja on todennäköisesti kaliumvaje. Lisää näitä ruoka-aineita, mahdollisesti myös sopiva hivenainevalmiste, ruokavalioosi ja syö niitä säännöllisesti.

Magnesiumvalmisteista parhaita ovat magnesiumsitraatti ja magnesiumkelaatti. Magnesiumin imeytymiseen tarvitaan B6-vitamiinia, joka puolestaan tarvitsee muita B-vitamiineja imeytyäkseen. Onkin hyvä käyttää jotakin monivitamiinivalmistetta, jos kärsii lihaskrampeista.

Voit myös kokeilla auringonkukan tai seesamin siemeniä sekä laajaa valikoimaa erilaisia pähkinöitä, sillä niissä on runsaasti magnesiumia.

Kalsiumin puutetta voi ehkäistä syömällä kovia juustoja, seesaminsiemeniä ja manteleita sekä tietysti myös kalsiumvalmisteita. Ravinnon kalsiumin imeytymistä voi tehostaa homeopaattisen kalsiumaktivaatorin (Urticalcin) avulla.

Kestävyyttä lisääviä yrttejä

Niin sanotut adaptogeenit lisäävät stressinsietokykyä ja näin ollen myös urheilullista suorituskykyä. Adaptogeeneihin kuuluvat mm. kiinalainen ginseng, maraljuuri, kiinan sitruunaköynnös ja venäjänjuuri. Myös ruusujuuri lasketaan adaptogeeniksi, mutta sen käytössä on hyvä pitää taukoja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Luonnosta löytyy kotoisena lajina nokkonen ja sen siemenet, jotka myös toimivat oivallisesti adaptogeeneina.

Hyvälaatuinen kiinalainen ginseng on maineikasta mutta kallista. Kasvi on erittäin hankala viljellä itse. Käytä ginsengiä pak- kauksen ohjeen mukaan.

Maraljuurta ei löydä kaupasta mutta sitä on helppo viljellä. Siemeniä saa mm. Hyötykasviyhdistykseltä. Se on hyvä myös munuaisille - ja nostaa luotettavasti alhaista verenpainetta. Maraljuurta juodaan teenä 2-3 kuppia päivässä. Laita 1 tl kuivattuja juuria 2 desilitraan vettä, kiehauta ja jätä hiljakseen kiehumaan vielä 5-10 minuuttia ja siivilöi lopuksi.

Kiinan sitruunaköynnöksen (Schisandra chinensis) marjat ovat erikoisen makuisia sellaisinaan syötyinä ("viiden maun marja"). Kasvi talvehtii Etelä-Suomessa eteläseinustalla, mutta marjat ehtivät kypsyä vain kasvihuoneessa. Käytä valmistetta pakkauksen ohjeiden mukaan tai syö 3-5 marjaa päivässä ennen ruokailua.

Venäjänjuurta on hankala löytää valmiina tuotteena mutta sitä on helppo viljellä. Kasveja saa suurista taimikaupoista.

Ruusujuuri on mainio adaptogeeni. Valmisteita löytyy terveyskaupoista. Sitä on myös helppo viljellä ja se onkin hieno puutarhakasvi.

Nokkosen siementä ei saane valmiina tuotteena, mutta siemeniä on helppo kerätä itse elo-syyskuussa. Ota 1 rkl kuivattuja, sihdattuja siemeniä päivässä.

Käytätpä näistä mitä tahansa säännöllisesti, jaksat paremmin.

Lievitystä kolhuihin

Kun sohvaperuna lähtee liikkeelle, voi sattua kaikenmoista - varsinkin jos rehkii liikaa tai liian aikaisin. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana kannattaa ottaa hissukseen ja vasta vähitellen lisätä tahtia.

Varsinkin erilaisissa pallopeleissä mutta myös esimerkiksi laskettelurinteessä voi helposti kolhia itsensä. Mustelmiin ja ruhjeisiin auttavat ulkoisesti arnikki (Atrogel) sekä hieman kotoisempi kuismaöljy. Laita jompaa kumpaa mahdollisemman pian ja useamman kerran päivän mittaan kipeään kohtaan.

Kolhujen päälle voi myös laittaa lämpötyynyn tai kuumavesipussin. Kylmä on tosin hyvä ensiapu, mutta sen jälkeen ruhjeet paranevat nopeammin, kun verenkiertoa tehostaa lämmöllä. Tervettä järkeä saa toki käyttää; ei kannata pitää lämpötyynyä, jos kipu siitä kovenee.

Puolustusjärjestelmää voi ja kannattaa vahvistaa

Jos on todellinen aktiiviurheilija ja treenaa yli viisi tuntia päivässä, puolustusjärjestelmä alkaa kärsiä ja hengitystiesairaudet lisääntyvät.

Immuniteettia vahvistaviin kasveihin kuuluvat mm. puna- eli auringonhattu (Echinaforce), valkosipuli ja mustaherukka. Jos niitä käyttää säännöllisesti treenikauden aikana, sairastumisriski pienenee ja pääsee harjoittelemaan täysitehoisesti koko kauden.

 

Lisa, 40-vuotias ekonomi Espoosta:

Löysin mieluiseni urheilujuoman

"Liikun paljon, mutten ole koskaan käyttänyt keinotekoisia energia- tai palautusjuomia, vaan ainostaan vettä. Olen kuitenkin kokenut, ettei pelkkä vesi ihan riitä.

Sain maistaa luontaistuotekaupassa Molkosan Vitality -juomaa ja pidin sen raikkaudesta ja luonnonmukaisuudesta. Lisäplussa on, ettei se ole makea. Olen laittanut Vitalitya juomapulloon kuntosalille ja pyöräretkille, ja jotenkin tuntuu että sen avulla jaksaa rehkiä sinnikkäämmin. Siinä on 4% fruktoosia joka antaa energiaa liikuntasuorituksen aikana. Lisäksi siinä on tärkeitä kivennäisaineita jotka palauttavat hikoilussa menetettyjä suoloja.

Vitalitysta on tullut minun urheilujuomani!"  

HK

 

Takaisin

Arkisto