Artikkelit

Trendiruokaa kaaleista


Teksti: KM Anu Kärkkäinen

Kaalit ovat viime aikoina nousseet hyljeksitystä arkimuonasta lähes trendiruoaksi. Niistä saa runsaasti hyödyllisiä vitaaliaineita mutta vain vähän lihottavia hiilihydraatteja.

Kaalit ovat Suomen varhaisimpia viljelykasveja. Ne kuuluvat kaikki ristikukkaisten kasvien heimoon ja vaikka eri kaalit eroavatkin ulkoisesti hyvinkin paljon toisistaan, ne ovat yhden ainoan lajin (Brassica oleracea) muunnoksia.

Kaalit ovat monipuolisia, terveellisiä ja mikä parasta, ne menestyvät myös pohjoisessa Euroopassa. Kaaleissa on vain vähän energiaa, mutta runsaasti c-vitamiinia ja muita suojaravintoaineita.

Kaikki kaalit tulisi säilyttää viileässä (+2 - +5 asteessa), muovilla tai kannella suojattuna. Ne ovat herkkiä etyleenille, joten niitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten tai hedelmien vieressä.

Parsakaali Vuoden vihannes 2006

Parsakaalissa on runsaasti valkuaisaineita, A- ja C-vitamiinia sekä foolihappoa, flavonoideja, kaliumia ja kuituja. Siitä voidaan käyttää ravinnoksi koko kasvi, vaikka sen paksu varsi usein jätetäänkin syömättä. Varsi voi tuntua puiselta, mutta kun sen kuorii, niin se on yhtä rapeaa kuin kaalirapi eli kyssäkaali. Meillä varsi syödään aina raakana, leikattuna kasvistikuiksi, alkupaloina. Kukinnot ovat parhaita lyhyen kypsennyksen jälkeen eli joko höyrytettynä tai wokeissa.

Ruusukaali, unohdettu ihanuus

Ruusukaali on voimakkaan makuinen, erikoisen näköinen kaalikasvi. Sen kasvuaika on niin pitkä, että Suomessa sitä viljellään vain vähän eteläisimmissä osissa maata. Tosin se kestää hyvin kylmää ja siitä voidaan kerätä satoa varsin myöhään syksyllä.

Rakastan höyrytettyjä ruusukaalin nuppuja oliiviöljyllä ja viinietikalla maustettuna. Valitettavan harvoin vaan on kohdalle osunut suomalaista satoa, joten herkku on jäänyt minulle harvinaiseksi.

Kukkakaali, valkoinen kaunotar?

Alkuperäinen kukkakaali on todellakin valkoinen, mutta se on saanut rinnalleen myös ainakin vihreän ja violetin version. Vihreä kukkakaali on muodoltaan enemmän kartiomainen ja ehkä hieman miedomman makuinen. Violetti taas on samanlainen pyöreä kuin valkoinen edeltäjänsä. Kaikista käytetään ravinnoksi kiinteät kukinnot.

Jos lapsilta kysytään, niin ihan turhaan me "pilaamme" hyvän ja terveellisen salaattiaineksen kypsentämällä. Kukkakaali on ainakin lasten mielestä parhaan makuinen tuoreena sellaisenaan rouskuteltavana tai elävän ravinnon ohjeiden mukaan valmistettuna.

Valko- eli keräkaali yleisin

Valkokaali on vanhimpia tunnettuja vihanneksiamme. Keräkaali jaetaan löyhempiin ja rapeampiin varhais- ja kesäkaaleihin sekä kookkaampiin ja tiiviimpiin syys- ja talvikaaleihin. Aikaisempia lajikkeita käytetään enemmän tuoreina ja myöhäisempiä säilötään hapankaaliksi sekä haudutetaan ruoaksi.

Lähteet: Finfood.fi, Johansson, L. 1989. Vihreä keittiö. WSOY, Porvoo)

Kasvissyöjän kaalilaatikko

2 dl kokonaista tattaria
3 dl vettä
1 sipuli silputtuna
½ dl Merum oliiviöljyä
1 tl inkivääriä
1 kg kaalia suikaloituna
3 dl soijarouhetta
4-5 dl Plantaforce- kasvislientä
½ dl hunajaa
2 tl meiramia
1½ tl Herbamare-yrttisuolaa
Huuhtele tattarit hyvin ja hauduta kannen alla kypsäksi (noin 30 min). Kuullota sillä aikaa es. wokkipannussa inkiväärillä maustetussa oliiviöljyssä sipulit ja lisää sekaan kaalisuikaleet. Lisää pannuun soijarouheet, kasvisliemi sekä mausteet. Sekoita ja kaada voideltuun uunivuokaan. Valuta päälle hunajaa ja kypsennä uunissa tunnin verran noin 200 asteessa. Kaalilaatikkoa kannatta tehdä kerralla suurempikin määrä, sillä sen maku tuntuu vain paranevan, kun sitä lämmittää pannulla. Varsinkin jos lisää siihen oikeaa voita.

Kukkakaali-currysalaatti

1 kukkakaali
75g cashew-pähkinää
n. ½ dl vettä
2 tl soijakastiketta, esim. Kelpamarea
½ tl currya
Pese kukkakaali ja leikkaa se pieniksi ruusukkeiksi. (Paksut kannat voit silputa tai käyttää vaikka kasviskeittoon. Salaatista tulee kauniimpi jos käytät vain ruusukkeita.)

Hienonna cashew pähkinät tehosekoittimessa ja lisää vesi vähitellen niin, että saat sakeahkon kastikkeen. Lisää soijakastike ja curry. Lisää kastike kukkakaaliruusukkeisiin ja sekoita hyvin. Sopii lisukkeeksi lämpimille ruoille tai vaikka välipalaksi töihin. Herkullista!

Yksinkertainen parsakaalikeitto

n. 250 g parsakaalia
7,5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1 tl kasvisliemijauhetta
(100 g Koskenlaskija-juustoa)
Huuhtele parsakaali, paloittele ja laita kattilaan. (Käytä myös parsakaalin varsi, poista kova kanta, kuori ja paloittele kattilaan.) Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä kypsäksi ja soseuta. Herkullinen ja nopea keitto on valmis.

Jos haluat keitosta tukevamman, lisää esim. Koskenlaskija-juustoa. Anna juuston sulaa, sekoita ja tarjoile. Parsakaalin lisäksi keittoon voit käyttää vaikkapa samalla aterialla tarjotusta kukkakaali-currysalaatista ylijääneet kukkakaalin palat.

Ruis-ruusukaali-wok

2½ dl rukiin jyviä
runsaasti vettä liotukseen
1 sipuli silputtuna
2 rkl oliiviöljyä
n. 100 g pinaattia
100 g pakasteherneitä
2 porkkanaa tikuiksi tai kuutioiksi leikat-tuna
300 g ruusukaalia
2 tl Herbamare-yrttisuolaa
1 rkl Kelpamare-soijakastiketta
Huuhtele jyvät. Liota jyviä yön yli ja keitä liotusvedessä noin 1 tunti.

Kuullota sipulisilppu öljyssä wok-pannulla. Leikkaa isot ruusukaalit pienemmiksi paloiksi, pienet nuput voit jättää kokonaisiksi. Lisää pannulle porkkanat ja ruusukaalit.Jos haluat porkkanat ja kaalit ihan kypsiksi voit höyryttää ne ennen wokkiin laittoa. Lisää kypsät jyvät sekä loput ainekset. Mausta ja tarjoile raikkaan salaatin kera.

Maistuu myös kylmänä salaattina, jolloin lisään siihen tomaattia ja fetajuustoa.

Wokata voi kaikkia jyviä. Aina ei tarvitse siis turvautua ulkomaiseen riisiin. Speltin jyvät kypsyvät noin 45 minuutissa, vaikka niitä ei olisi liotettu. Liottaminen nopeuttaa kypsymistä sekä helpottaa ruoansulatusta. Myös ravintoaineet imeytyvät paremmin, jos jyvät on liotettu ensin.

AK

 

Takaisin

Arkisto