Artikkelit

Säät viilenevät, RAKKOVAIVAT vaanivat

Toistuvat virtsatietulehdukset ovat etupäässä naisten vaiva, mutta viilentyneet säät saattavat yllättää ja aiheuttaa miehillekin tämän kiusallisen ja alkuvaiheessaan kivuliaan vaivan.

Tulehdusta voi esiintyä virtsateiden kaikissa osissa aina virtsaputkesta munuaisiin. Yleisin on kuitenkin rakkotulehdus eli kystiitti. Rakkotulehdus saattaa levitä ylöspäin virtsanjohtimiin ja munuaisiin. Yleensä puhutaankin vain virtsatietulehduksista.

Tulehduksen taustalla on tavallisesti alateitse saatu bakteeri-infektio. Joskus myös virukset tai sienet saattavat tulehduttaa rakon. Rakkotulehdus ilmenee tihentyneenä virtsaamistarpeena ja kipuna ja kirvelynä virtsattaessa. Rakon alueella voi tuntua jomottavaa kipua ja virtsa on sameaa ja pahanhajuista.

Sukupuolen ohella myös ikä vaikuttaa sairastumisalttiuteen. Rakkotulehdukset ovat tavallisimpia pikkulapsilla, ensimmäisinä kouluvuosina, kuukautisten alkaessa, naimisiin menon jälkeen, raskausaikana sekä vaihdevuosien jälkeen. Hormonaaliset muutokset altistavat rakkotulehdukselle. Raskauden, kuukautisten ja vaihdevuosien aikana onkin huolehdittava erityisen hyvin hygieniasta. Myös seksuaalinen aktiivisuus saattaa altistaa tulehdukselle. Seksuaalisen käyttäytymisen muutos voi monesti tuoda mukanaan rakkotulehduksen, johon myös englanninkielinen termi Honeymoon Cystitis viittaa.

Miehillä suurentunut eturauhanen saattaa aiheuttaa tihentynyttä virtsaamisen tarvetta sekä rakon tyhjentämisvaikeuksia. Kun rakko ei aina tyhjene perusteellisesti, jäljelle jäänyt virtsa altistaa tulehdukselle kuten naisilla raskauden loppuvaiheessa kohdun painaessa rakkoa.

Kylmä voi tulehduttaa eturauhasen ohella myös rakon. Asiallinen pukeutuminen ja lämpöhoidot, vaikkapa kuumavesipullo, ovat järkevää ennaltaehkäisyä ja ensioireiden lievitystä.

Tukea munuaisille

Kultapiisku (Solidago virgaurea) on erinomainen munuaisia vahvistava rohto. Vettä poistavan ja tulehdusta torjuvien ominaisuuksiensa lisäksi se tehostaa yleisesti munuaisten toimintaa. Myös persilja, kataja, koivu ja rohtoliperi poistavat vettä. Toisaalta on tärkeää juoda runsaasti puhdasta vettä. Runsas neste huuhtelee ja puhdistaa virtsateitä ja helpottaa munuaisten toimintaa.

Kaikkiin virtsaelinten vaivoihin pätee yleisohje vähentää happoa muodostavien elintarvikkeiden nauttimista. Samoin makean syöntiä on hyvä välttää. Suuret sokerimäärät nostavat primaarivirtsan glukoositasoa ja saattavat näin toimia tulehdusta aiheuttavien mikro-organismien kasvualustana.

Puolukkaa, karpaloa ja Molkosania

Kotoinen puolukka samoin kuin karpalo sopivat erinomaisesti toistuvien rakkotulehdusten ehkäisyyn ja hoitoon. Niillä on antiseptista ja infektioita torjuvaa vaikutusta. Ne sisältävät aktiivisia aineosia, mm. hippuurihappoa, jotka estävät bakteereita kiinnittymästä rakon solujen pintaan.

American Medical Associationin (JAMA) julkaisemassa kliinisessä tutkimuksessa osoitettiin, että 73% potilaista, jotka kärsivät uusiutuvista virtsatietulehduksista, sai merkittävää apua karpalomehusta juotuaan sitä päivittäin puoli litraa kolmen viikon ajan. Oulun yliopiston lastentautien klinikassa suoritetussa tutkimuksessa puolukkamehulla todettiin olevan samankaltainen vaikutus.

Puolukan terapeuttisia ominaisuuksia virtsatieinfektioiden hoidossa on hyödynnetty myös Sveitsissä. Luomulaatuisia marjamehuja valmistava Biotta AG on kehittänyt agaveuutteella makeutetun Luomu-puolukkajuoman (saatavilla luontaistuotekaupoista) virtsatietulehduksiin yhteistyössä Frauenfeldissa sijaitsevan virtsatiesairauksiin erikoistuneen kantooninsairaalan kanssa.

Bakteerit eivät viihdy happamessa ympäristössä. Siksi emätinhuuhtelut maitohappoisella Molkosanilla (2-3 osaa vettä, 1 osa Molkosania) ennaltaehkäisevät tulehduksia samoin kuin Molkosanilla pyyhkiminen esim. Honeymoon kystiitiin torjumiseksi.

ER

Lähde: A. Vogel Institute, Fytoterapian jatkokurssi,osa 6, Virtsatiet.

kultapiisku

Kultapiisku Kultapiisku (Solidago) sopii teenä ja tippoina virtsatievaivojen tukihoitoon.)

 

Takaisin

Arkisto