Artikkelit

Alfred Vogel neuvoo: "Karaise ja vahvista kehoasi, niin vältyt vilustumissairauksilta"

 
Pese, kurlaa ja huuhtele

  • Flunssa-aikaan kädet on pestävä entistä useammin ja perusteellisemmin. Pelkkä huljuttelu haaleassa vedessä ei riitä! Flunssaiset on viisainta jättää kättelemättä, samoin yleisten tilojen ovien kahvat.

  • Kurlaa kurkkua aamuin illoin miedolla suolavedellä: laita lasilliseen lämmintä vettä noin puoli teelusikallista hienoa merisuolaa. Kurlaa myös heti, jos nielu tuntuu karhealta.

  • Nenänhuuhtelu miedolla, haalealla suolavedellä on ikivanha mutta edelleen pätevä kotikonsti nenän limakalvojen puhdistamiseksi ja tartuntojen torjumiseksi. Huuhtelu sujuu helposti nk. sarvikuonolla, yksinkertaisella muovikannulla, jota voi kysyä terveyskaupasta.


Täysiarvoista ruokaa ja karaisua

  • Täysiarvoinen ruokavalio lujittaa vastustuskykyä. Täysiarvoinen eli mahdollisimman vähän käsitelty, mieluiten luomulaatuinen ja monipuolisesti koostettu ruoka antaa keholle kaikki sen tarvitsemat rakennus- ja suoja-aineet sopivissa suhteissa. Täysiarvoiseen ravintoon eivät kuulu valkoiset jauhot ja sokeri eivätkä huonolaatuiset rasvat. Ylempien hengitysteiden tulehduksista kärsivän kannattaa lisäksi käyttää niukasti maitoa, koska se lisää liman muodostusta.

  • Rivakka ulkoilmaliikunta vahvistaa yleisesti, mutta erityisesti se karaisee keuhkoja ja hengitysteitä. Myös viileät tai vaihtolämpöiset suihkut samoin kuin monien suomalaisten rakastama avantouinti karaisevat kehoa ja ehkäisevät vilustumista.
  • Karaisua yksinkertaisimmillaan ovat vaikkapa saunomisen yhteydessä viileässä ulkoilmassa otetut ilmakylvyt. Sisälläkään ei pitäisi oleskella kovin lämpimässä. Asuinhuoneet ja erityisesti makuuhuone kannattaa tuulettaa hyvin ja pitää lämpötila korkeintaan 20-21 asteessa.

  • Ennaltaehkäisyyn Echinaforcea, C-vitamiinia ja Urticalcinia
  • Heti säiden kylmetessä kannattaa aloittaa Echinaforce-Urticalcin -kuuri. Sitä voi hyvin jatkaa läpi talven, kun pitää välillä parin viikon taukoja.
  • Kuuria täydentävät C-vitamiinipitoiset marjat ja mehut sekä luonnollista C-vitamiinia sisältävät C-vitamiinivalmisteet, esimerkiksi Vogelin acerolakirsikkatabletit.
  • Arvovaltaisessa The Lancet Infectious Disease -lehdessä (7/2007) julkaistussa laajassa kokoomatutkimuksessa todettiin echinacean eli punahatun vähentävän riskiä sairastua flunssaan 65 prosentilla. Kun punahattua vielä käytetään yhdessä C-vitamiinin kanssa, sairastumisriski väheni jopa 85 prosenttia.

  • Urticalcin-nokkostabletti on kehitetty nimenomaan tukemaan herkästi vilustumistauteihin sairastuvien vastustuskykyä. Urticalcin on homeopaattinen yhdistelmävalmiste, joka helpottaa kivennäisaineiden, erityisesti kalsiumin imeytymistä ravinnosta elimistöön. Kalsium on tärkeä aine immuunipuolustukselle ja sen puutos voi altistaa vilustumistaudeille.

Alfred Vogelin neuvot flunssantorjuntaan on koottu hänen kirjastaan Luonto, paras lääkitsijä sekä muista Vogel-julkaisuista.

 

Ui ja nauti kesästä, mutta vältä rakkovaivat

Märässä uimapuvussa ei kannata kauaa oleilla, jos on taipumusta virtsatietulehduksiin. Jo kylmällä alustalla istuminen voi aiheuttaa kiusallisen, alkuvaiheessaan monesti kivuliaan vaivan. Toistuvat virtsatietulehdukset ovat etupäässä naisten vaiva, mutta rakkotulehdus ja varsinkin ärtynyt eturauhanen yllättävät helposti miehenkin.

Rakkotulehduksen taustalla on tavallisesti alateitse saatu bakteeri-infektio. Sen tunnistaa rakon alueella tuntuvasta jomottavasta kivusta ja sameasta, pahanhajuisesta virtsasta.

Puolukka samoin kuin karpalo sopivat erinomaisesti toistuvien rakkotulehdusten ehkäisyyn ja hoitoon. Niillä on antiseptistä ja infektioita torjuvaa vaikutusta, sillä ne sisältävät mm. hippuurihappoa. Se ja näiden marjojen muut aktiiviset aineet estävät bakteereita kiinnittymästä rakonseinämän solujen pintaan.

American Medical Associationin (JAMA) julkaisemassa kliinisessä tutkimuksessa osoitettiin, että 73% potilaista, jotka kärsivät uusiutuvista virtsatietulehduksista, sai merkittävää apua karpalomehusta juotuaan sitä päivittäin puoli litraa kolmen viikon ajan. Oulun yliopiston lastentautien klinikalla suoritetussa tutkimuksessa puolukkamehulla todettiin olevan samankaltainen vaikutus.

Bakteerit eivät viihdy happamassa ympäristössä. Siksi myös emätinhuuhtelut maitohappoisella Molkosanilla (2-3 osaa vettä, 1 osa Molkosania) ennaltaehkäisevät tulehduksia.

Kultapiisku (Solidago virgaurea) on munuaisia vahvistava rohtokasvi. Nestettä poistavana ja tulehduksia torjuvana kultapiisku tehostaa yleisesti munuaisten toimintaa. Myös persilja, kataja, koivu ja rohtoliperi poistavat vettä. Näitä tippoina tai teenä nautittavia yrttejä ei pidä käyttää muutamaa viikkoa kauemmin yhtäjaksoisesti.

Sahapalmun siemenuutetta sisältävät Prostaforce-kapselit lievittävät tutkitusti eturauhasen liikakasvun aiheuttamia virtsaongelmia. Ne sopivat myös naisten rakkovaivoihin.

Muista myös juoda riittävästi, sillä vesi huuhtelee ja puhdistaa virtsateitä ja helpottaa munuaisten toimintaa. Kaikkiin virtsaelinten vaivoihin pätee yleisohje vähentää happoa muodostavien elintarvikkeiden nauttimista. Samoin makean syöntiä on hyvä välttää, sillä se nostaa primaarivirtsan glukoositasoa, mikä taas tekee rakon seinämistä houkuttelevan kasvualustan bakteereille. ER

Takaisin

Arkisto