Tippa on nykyäänkin käyttökelpoinen lääkemuoto
Sisäiseen käyttöön sopivat vesi ja alkoholi. Vesi uuttaa vesiliukoiset aineet ja alkoholi rasvaliukoiset. Kun halutaan hyödyntää kasvista kaikki sen sisältämät vaikuttavat aineet kuten eteeriset öljyt, hartsit ja alkaloidit, on käytettävä sopivan vahvuista vesi-alkoholiseosta.
Vogelin tipoissa käytetään etanolia. Yleisesti ottaen 45-60 painoprosenttia alkoholia sisältävä liuotin uuttaa kaikki mahdolliset kasvin sisältämät aineet luonnollisessa suhteessa. Näin on myös Vogelin uutteissa.
Korkealla etanolipitoisuudella on toinenkin merkittävä tehtävä: se toimii luonnollisena säilöntäaineena ja varmistaa yrttiuutteiden hyvän säilyvyyden.
Yrttiuutteiden mukana nautittu alkoholi lisää myös mahan limakalvon läpäisevyyttä. Näin kasvin sisältämät vaikutusaineet pääsevät paremmin imeytymään verenkiertoon. Myös suolen seinämän verenkierto tehostuu, mikä edelleen edesauttaa tehoaineiden imeytymistä.
Tipoista saa alkoholia vuorokaudessa 0,5-4 grammaa, joka on todella vähän. Esimerkiksi lasillinen viiniä sisältää alkoholia noin 28 grammaa. Vaikkei tippojen alkoholimäärä aiheutakaan terveysriskejä, alkoholin voi halutessaan poistaa tiputtamalla tipat ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä, jolloin alkoholi haihtuu pois.
On hyvä muistaa, ettei alkoholi pieninä määrinä ole ihmiselle vieras aine. Sitä syntyy elimistössä käymisprosessin seurauksena. Monet tavanomaiset elintarvikkeet, mm. banaani ja hapanleipä, sisältävät pieniä, tippa-annostukseen verrattavia määriä alkoholia.
-
- Tippa-lääkemuodon etuja
-
- Pienetkin annokset rohtokasvin kantauutetta toimivat usein yhtä tehokkaasti kuin jopa 8-10 -kertaiset määrät vastaavaa kuivattua rohdosta.
- Tippamuoto mahdollistaa esim. tablettiin verrattuna yksilöllisemmän annostelun.
- Tippoja käytettäessä haittavaikutukset ovat harvinaisia eivätkä pienet tippa-annokset yleensä sekoita muuta lääkitystä.
- Koska tippojen ei tarvitse ensin hajota elimistössä, ne vaikuttavat nopeasti.
- Lisäaineettomina tipat eivät kuormita elimistöä ja ovat luontoystävällisiä.
KH