Artikkelit

Kasvivalmisteita lapsille?


Miksi joissakin Vogelin kasvivalmisteissa on teksti: ei lapsille?

— Lääkelain tarkoittamien kasvirohdosvalmisteiden päällysmerkinnöissä on Fimean (lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus) vaatimuksesta varoitus: ei lapsille. Varoitus on laitettava aina, jollei kyseisellä tuotteella ole tehty lääkkeiltä vaadittavia testejä niiden soveltuvuudesta lapsille. Normit ovat erittäin tiukat; esimerkiksi testiä, jossa Echinaceaa annettiin 400 raskaana olevalle naiselle, ei katsottu riittäväksi.
Tarkoittaako tämä, että tipat tai muut kasvivalmisteet olisivat lapsille vaarallisia?

— Varoitus ei tarkoita, että tuote olisi todettu lapsille vaaralliseksi, vaan että sen turvallisuutta ei ole testattu lapsilla. Ravintolisinä myytäviltä tipoilta ei tällaista varoitusta vaadita. Asiantuntevan myyjän kanssa kannattaa kuitenkin aina keskustella tuotteen soveltuvuudesta odotusaikana tai lapsille.

Kaikki Vogelin tipat, sekä kasvirohdosvalmisteina että ravintolisinä myytävät, ovat fytoterapeuttisia kasviuutteita, joita on perinteisesti käytetty myös lasten terveydenhoidossa. Pelkästään valmisteen muoto ei tee kasvista vaarallista. Esimerkiksi kaura on kauraa, nauttipa sen puurona tai tippoina. Edellytyksenä on kuitenkin, että uute on - kuten Vogelin kasvivalmisteet - nk. kokonaisuute, jossa kasvin kaikki alkuperäiset ainesosat ovat tallella luonnollisissa suhteissaan.

Mitä tarkoittaa pakkauksessa oleva varoitus: ei lasten ulottuville?

— Se on tuotteen säilytysohje. Tuote on säilytettävä siten, ettei pieni lapsi pääse siihen käsiksi.

Miten tippoja annostellaan?

— Normaali annostus on 1 tippa jokaista lapsen ikävuotta kohti kolmesti päivässä, esimerkiksi viisivuotiaalle 3 x 5 tippaa. Tämä edellyttäen, että tippojen annos aikuiselle on tavanomainen 3 x 20 tippaa. Jos aikuisen annos poikkeaa tästä, lapsen annos on suhteutettava ohjeeseen painon mukaan. Kasviuutteiden alkoholin voi haihduttaa pois tiputtamalla tipat ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Veden jäähdyttyä alkoholikin on haihtunut. KE

 

Vogel-vinkit lapsiperheelle

Yrttihiivavalmiste Strath Elixir on koko perheelle sopiva, täysin luonnonmukainen, vahvistava ravintolisä.

Hyvä apu erityisesti silloin, kun lapsi ei jaksa keskittyä koulussa, väsyy helposti tai saa herkästi flunssatartuntoja. Vahvistaa myös raskausaikana.


Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on hyväksynyt valmisteelle seuraavat terveysväittämät:
  • lisää elinvoimaa ja aktiivisuutta
  • vähentää väsymyksen tunnetta
  • parantaa keskittymiskykyä.

Myös kalaöljyn on todettu auttavan keskittymisvaikeuksista ja kouluväsymyksestä kärsiviä lapsia monien muiden hyvien ominaisuuksiensa ohella. Vogelin Omegaforce on korkealaatuinen kalaöljyvalmiste, jonka raaka-aineena on syvien merien puhdas kala.

A. Vogelin Urticalcin on monessa perheessä tuttu jo sukupolvien takaa. Aktivoimalla ravinnon kalsiumin hyväksikäyttöä se vahvistaa elimistöä monin tavoin. Kun seerumin kalsiumtaso on kunnossa, luustolla on paremmat edellytykset kehittyä, yliherkkyydet eivät vaivaa ja vastustuskyky toimii muutenkin tasapainoisemmin. Monen biologisesti suuntautuneen lääkärin suosittelema!

 

Yrttiterapeutin vinkit pienten lasten vanhemmille

Asiantuntijana yrttiterapeutti Henriette Kress

Pikkulapsilla yleiseen, alkavaan korvakipuun suositellaan yrttilääkinnässä
  • tulikukasta (Verbascum) valmistettua yrttiöljyä tai
  • Echinaforcea tai
  • mitä tahansa kylmäpuristettua kasviöljyä. Näitä tiputetaan 1-3 tippaa korvakäytävän suulle asetettavaan vanutuppoon tai hierotaan korvan taakse. Yleensä kipu hellittää nopeasti. Heti ei muutenkaan ole syytä rynnätä terveyskeskukseen itkuisen lapsen kanssa. Jos korva kuitenkin kipuilee pidempään ja lapsen yleistila tuntuu sitä vaativan, korvaa on luonnollisesti paras näyttää terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Yskään ihan pienille laitetaan sipulikääre. Sipulista erittyvät eteeriset öljyt pitävät hengitysteitä auki, jolloin lapsi samoin kuin vanhemmatkin saavat nukutuksi. Hieman vanhemmille yskäisille lapsille voidaan sipulikääreen lisäksi antaa mm. timjami-, fenkoli- tai minttuteetä.

Kuume on kehon oma ase taudinaiheuttajia vastaan. Sitä ei pidä pyrkiä alentamaan, paitsi jos lapsella on taipumus kuumekouristuksiin tai jos kuume nousee vaarallisen korkeaksi, ts. yli 41 asteen.

Jos lapsi saa kuumekouristuksen, hänet on käännettävä kyljelleen. Vaarana on, että lapsi voi tukehtua kieleensä. Kannattaa myös vilkaista kelloa: yleensä kouristukset ovat ohi alle 5 minuutissa. Ne kestävät tavallisesti korkeintaan 15 minuuttia. Käänny lääkärin puoleen, jos kouristus kestää yli 10 minuuttia tai jos lapsen hengitys katkeilee.

Kuumetta alentavat lääkkeet lisäävät virusten lisääntymiskykyä laskemalla kehonlämpöä ja näin vain pidentävät tautia. Jos haluaa laskea kuumetta, on parasta vähentää peittoja ja vaatteita.

Kuumetta voidaan alentaa laittamalla pohkeisiin Molkosan- tai sitruunavesikääreet (purista 1 sitruunan mehu litraan huoneenlämpöistä vettä). Kastele kaksi kangaspalaa Molkosan- tai sitruunaveteen ja purista pois ylimääräinen vesi. Kääri märät kankaat pohkeisiin ja suojaa vuodevaatteet pyyhkeellä. Kun kääreet ovat lämmenneet, kastele ne uudelleen viileässä vedessä.

Kuumeiselle on tärkeää muistaa antaa riittävästi nestettä!

Koliikki valvottaa pienten lasten vanhempia vauvan itkiessä kouristelevaa mahaansa. Anna maitohappobakteereja, ne rauhoittavat vatsaa.

Jos imetät, tarkista ruokavaliosi. Maitotuotteet, kotimaiset viljat, sipulit, kaalit, kahvi, kananmunat tai pavut saattavat aiheuttaa ongelmia. Juo vatsaa rauhoittavaa imetysteetä jossa on sitruunamelissaa ja ripaus laventelia. Voit laittaa teehen myös tillin siemeniä, kuminaa tai aniksen siemeniä. Voit antaa laimennettua teetä myös lapselle. Hiero vauvan vatsaa.

Ota "aputippoja" (Rescue Remedy) ja anna niitä lapsellekin.

Ummetukseen voi vauvalle antaa hieman kuivatuista luumuista tehtyä sosetta tai myös luumua sisältävää mehua. Isommille voi antaa kokonaisia kuivattuja luumuja; pari kolme luumua riittää yleensä 1-2 vuotiaalle.

Ripulissa kannattaa noudattaa neuvolan ohjeita: jos ihan pienellä on ripulia yli 2 päivää, vie vauva lääkäriin. Huolehdi nesteen saannista! Kaikki muu on toissijaista, jos lapsella on ripulia.

Maitohappobakteerit ovat tässäkin erittäin tärkeitä. Pienille niitä löytyy tippoina, isommat pureskelevat mielellään maitohappobakteeripillereitä. Anna lapselle vatsaa sitovia ruokia kuten banaania tai keitettyä riisiä. HK

Takaisin

Arkisto