Lapsettomuus: Vihdoinkin vauva!
Jälkikasvua toivovalle pariskunnalle lapsettomuus on tragedia. Olen nähnyt muutaman pariskunnan surevan asiaa. Kaikkien käytettävissä olevien keinojen esilletuominen on tärkeää, sillä ainakin osa pariskunnista voi saada apua pehmeistä hoidoista. Niillä voi myös tehostaa tavanomaisia lääketieteellisiä lapsettomuushoitoja.
Naisen lapsettomuus voi johtua hormonihäiriöistä mutta myös rakenteellisista tai psykologisista tekijöistä.
Hormonihäiriöitä voidaan tasapainottaa täydentämällä mineraali-, hivenaine- ja vitamiinivarastoja, korjaamalla ruokavaliota ja vähentämällä stressiä. Lisäksi käytetään yrttejä tukemaan maksaa ja naisen lantion seudun elimiä.
Tasapainoiseen hormonituotantoon tarvitaan mm. seuraavia:
Magnesiumia, mieluiten magnesiumsitraattina, 600-1200 mg/vrk. Magnesiumivaje ilmenee mm. migreeninä (jos on myös suklaanhimo), lihaskramppeina sekä kivuliaina kuukautisina.
B-vitamiineja: B2-, B5- ja B6-vita-miinia kutakin 25-50 milligrammaa sekä 400 mikrogrammaa foolihappoa. Kaikkia B-vitamiineja olisi paras saada samassa paketissa hyväksikäytön tehostamiseksi.
B2, B6 ja B12 ovat tärkeitä raskauden ylläpitämiseksi. Magnesium imeytyy paremmin, kun B-vitamiineja on saatavilla. Foolihappo estää sikiöllä selkärankavaurioiden sekä huuli- ja kitalakihalkion kehittymistä.
B-vitamiinit ovat vesiliukoisia eli ylimääräiset poistuvat virtsan mukana. Sen kirkuvan keltainen väri kertoo tästä.
C-vitamiinia, jota saa mm. kotimaisista marjoista. Niitä kannattaa syödä noin 100 g päivässä - tai ottaa 1-2 rkl marjajauhetta joka päivä.E-vitamiinia saa kylmäpuristetusta öljystä. Tee vaikka pestoa neitsytoliiviöljyyn, tai lisää sitä päivittäin ruokaan 1-2 rkl.
Sinkkiä 40 mg/vrk. Sinkkiä saa mm. seesamin ja auringonkukan siemenistä sekä manteleista.
Rautaa vaikkapa nokkosena tai nokkosvalmisteina. Nokkonen on rautapillereitä huomattavasti hellempi vatsalle. 1-3 kuppia nokkosteetä päivässä tekee terää ja on vielä hyvänmakuista!
Kalaöljyä 2-3 rkl/vrk tai rasvaista kylmän veden kalaa 2-3 kertaa viikossa. Viljelty lohi ei ole läheskään yhtä hyvä kalaöljyn lähde kuin esimerkiksi silli tai silakka.
Saattaa olla, että hivenainevajeen korjaaminen auttaa myös reilusti yli- tai alipainoisia, jotka eivät ole onnistuneet saamaan plussia raskaustesteihinsä.
Liikunta, ehkäisy ja ruokavalio
Jos urheilee niin, ettei kuukautisia ole ollut kuukausiin, keholle on annettava mahdollisuus palautua. Liikuntaa pitäisi rajoittaa edes niiden kuukausien ajaksi, jolloin yritetään tulla raskaaksi.
Myös hormonikierukka ja ehkäisypillerit sekoittavat kehon omien sukuhormonien elämän. Maksaa tukevat yrtit nopeuttavat oman kuukautiskierron hormonien löytymistä. Niistä huolimatta palautuminen normaalitilaan hormoniperäisestä ehkäisystä luopumisen jälkeen voi kestää muutamista kuukausista vuoteen.
Ruokavaliossa pyritään eroon nopeista hiilihydraateista. Se onnistuu pikkuhiljaa: syö esimerkiksi tavallinen aamiainen, mutta lisää siihen yhden tai kahden kananmunan verran proteiinia. Kananmunahan on ihana pikaruoka, mutta eiliset liha- tai kalaruuan tähteetkin kelpaavat. Ja tietenkin erilaiset keitetyt pavut. Huomaa kuitenkin, että soijapapu vaikuttaa hormonitoimintaan. Jätä soijavalmisteet, jos sinulla on ongelmia raskaaksi tulemisen kanssa!
Jos aloitat aamusi proteiineilla, huomaat pystyväsi paremmin vastustamaan pullaa aamukahvin kera eikä lounaalla tarvitse peittää puolta lautasta perunasoseella. Pyri muutenkin päivittäin syömään hieman vähemmän herkkuja.
Tietenkin on joskus ihan pakko herkutella, mutta älä silloin hotki kokonaista halpissuklaalevyä. Osta sen sijaan vähän mutta parasta mitä käsiisi saat ja nauti jokaisesta suupalasta!
Lisää ruokavalioon myös mm. lehtivihanneksia ja vanhanaikaisia juureksia. Selleri on herkkua sekä tankona että juureksena, varhaiskaali on mitä parhain pikavihannes, juuripersiljaa saa nykyään monestakin paikasta, ja kurpitsa on aivan mahtava keittojen ja muhennosten lisänä. Tutustu lähialueesi tarjontaan, kysy tuttavilta vinkkejä ja käytä keittiössä mielikuvitusta!
Yksinkertaiset hiilihydraatit (karkit, pullat, limsat, oluet jne.) kuluttavat kehosta mm. magnesiumia sekä B-vitamiineja. Lisäksi pitkäaikainen käyttö johtaa metaboliseen oireyhtymään. Se aiheuttaa PCOS-tautia (munasarjojen monirakkulaoireyhtymä), joka on yksi suuri syy hedelmättömyyteen. PCOS-ongelmasta pääsee usein eroon torjumalla metabolisen oireyhtymän aiheuttajia.
Stressin poistamiseen kannattaa käyttää vaikkapa kauranversouutetta (Avena sativa). Lisäksi pidän yrteistä, jotka auttavat pitämään puoliaan. Näihin kuuluvat mm. orapihlaja (Crataegus) ja hanhikit (Potentilla-lajit) sekä tuoksuvien ruusujen terälehdet. Ota jotakin näistä päivittäin. Pian huomaat kykeneväsi sanomaan "ei", kun sinua pyydetään johonkin mitä et itse haluaisi. Ja stressi vähenee.
Näillä yrteillä tärppää varmemmin
Poimulehden tai vadelman lehdistä tehty tee vahvistaa naisen lantion seudun elimiä. Juo 1-3 kuppia päivässä jompaa kumpaa kunnes tärppää.
Jatka laimean poimulehtiteen nauttimista raskauden läpi synnytykseen asti. Vadelmanlehtiteen kohdalla on pidettävä tauko, kunnes 4. raskauskuukausi alkaa. Vadelma saattaa ensikuukausien aikana aiheuttaa välivuotoa, mikä ei ole vaarallista mutta on kuitenkin ylimääräinen ja turha stressitekijä.
Hyvä maksan toiminta auttaa pitämään hormonit tasapainossa. Tue maksaa vaikkapa voikukalla (lisää silloin hiukan suolaa ruokiisi, jos olet karttanut sitä ja jos sinulla on matala verenpaine), latva-artisokalla (Cynara), takiaisen juurilla, hierakan keltaisilla juurilla tai happomarjan keltaisella kaarnalla.
Rakenne ja psykologia
Yrteillä pystytään vaikuttamaan vain harvaan rakenteellisiin tekijöihin. Arpikudosta voi vähentää hieromalla alavatsaan risiiniöljyä: kaada 1-2 rkl risiiniöljyä pieneen kuppiin, lämmitä vesihauteessa hieman yli kädenlämpöiseksi, levitä kangaspalalle ja pidä vatsan päällä 15-20 minuuttia. Toista joka päivä muutaman viikon ajan.
Myös maksaa tukevat yrtit auttavat vähentämään arpikudosta.
Jollei syy lapsettomuuteen ole rakenteellinen eikä hormoneista kiinni, syytä on etsittävä mielestä. Tunnettu yhdysvaltalainen yrttiterapeutti on auttanut muutamia lapsettomia naisia kysymällä heiltä: "Mitä haittaa näet lapsen tulossa?"
Vastauksena on useinkin ollut, ettei ole enää omaa aikaa, ettei pysty enää tekemään sitä mitä itselleen on tärkeää. Terapeutti kehotti näitä naisia palkkaamaan säännöllisesti lapsenvahdin, jotta heille jäisi joskus hieman omaa aikaa myös lapsen tulon jälkeen. Kovinkaan monen ei sittemmin tarvinnut noudattaa neuvoa, mutta se onkin jo toinen juttu.
Ravinto vaikuttaa mielialaan
Vauva vie kehittyessään tärkeitä ravintoaineita äidin ravinnosta. Sen tarpeet ovat aina etusijalla. Monesti äidille ei sitten paljoa jääkään, varsinkaan jos hän syö huonosti tai rasvattomasti.
Lapsettomuushoitojen yhteydessä mainittuja kivennäis- ym. aineita tarvitaan paitsi sukupuolihormonien myös hyvinvointihormonien tuotantoon. Jollei äidin veressä ole niitä riittävästi, hän on alavireinen, ärtyisä ja saattaa purskahtaa itkuun, kun hammastahnatuubia on taas puristettu keskeltä. On tärkeää täydentää äidin vitaaliainevarastoja: magnesiumia, sinkkiä, rautaa, B-vitamiineja, syö C-vitamiinia, D-vitamiinia ja kalaöljyä.
Synnytyksen jälkeinen masennus johtuu usein sekin ravintoainepuutoksista. Raskaus vei oman osansa, synnytyksessä meni muutama desilitra verta. Voimat hupenevat myös imetyksen myötä ja ihanan nyytin valvottaessa.
Nokkonen on mitä parhain synnyttäneen yrtti. Siitä saa suuren määrän kivennäis- ja hivenaineita ja se lisää maidontuotantoakin. Myös vadelman lehdet ja poimulehti ovat erinomaisia kivennäisaineiden lähteitä. Kannattaa myös ottaa kauranversouutetta; silloin pystyy ottamaan asiat rennommin. HK