Ota avuksi adaptogeenit kylmää ja pimeyttä vastaan
Asiantuntijana proviisori Kaija Elo
Adaptogeenilla tarkoitetaan kasvivalmistetta, joka lisää elimistön kykyä vastustaa fyysistä, tunneperäistä tai ympäristöstä johtuvaa stressiä.
Yhä useampi lujittaa vastustuskykyään tai etsii apua jaksamiseen kasvivalmisteista. Eikä syyttä, sillä useimmat suosituimmista kasveista, esimerkiksi punahattu ja ruusujuuri, ovat nk. adaptogeeneja. Niiden sisältämät aineosat auttavat elimistöä mukautumaan eri lähteistä peräisin olevaan stressiin vahvistamalla immuunijärjestelmän, hermoston ja eri rauhasten toimintaa.
Tyypillisiä stressin aiheuttajia ovat esimerkiksi äkilliset säänvaihtelut, pimeä vuodenaika, työpaineet tai vaikkapa ihmissuhdekiemurat.
Adaptogeenit tuottavat kehossa ei-spesifisiä reaktioita stressin seuraamuksiin. Niiden vaikutustavalle on tunnusomaista, että ne normalisoivat fysiologiaa riippumatta stressitekijän aiheuttamasta muutossuunnasta. Adoptogeeni saattaa siis toisaalta esimerkiksi nostaa vireystasoa mutta toisaalta myös rauhoittaa mieltä. Tai kuten punahattu, toisaalta nostaa immuniteettia mutta myös tasapainottaa voimakasta, joskus jopa hengenvaaralliseksi muuttuvaa immunologista reaktiota.
Tehoaineena koko kasvi
Adaptogeenina käytettävän valmisteen toimivuuden kannalta on olennaista, että kasvin kokonaisuus, ts. sen kaikki tunnetut tehoaineet, mutta lisäksi myös sen tällä hetkellä vielä tehottomina pidetyt aineet, ovat valmisteessa tallella luonnollisissa suhteissaan.
Adaptogeenina toimivissa kasveissa on tyypillisesti hyvin paljon eri aineosia ja niiden vaikutus on yleensä laaja. Lisäksi on vaikea nimetä vain yhtä ainoaa vaikuttavaa ainetta kasvissa. Niissä saattaa olla jopa vastakkain vaikuttavia aineosia. Vaikutus saavutetaankin useiden aineiden yhteisvaikutuksena.
Toimivan kasvivalmisteen on siis oltava kokonaisuute, mutta monilla muillakin seikoilla on suuri merkitys. Tällaisia ovat kasvin perimä, viljelyolot, korjuuajankohta sekä kasvimateriaalin asianmukainen työstäminen heti tuoreeltaan. Kaikki nämä tekijät on optimoitu Vogelin kasvivalmisteissa. Menetelmää nimitetään fytostandardiksi, koska sen avulla varmistetaan kemiallisen standardoinnin tavoin kasviuutteen samankaltainen teho valmistuserästä toiseen.
Tutkituimpia adaptogeeneja ovat vastustuskykyä vahvistava Echinacea eli punahattu ja mielialaa nostava Hypericum eli mäkikuisma. Molempien toimivuus on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa.
Echinacea tuhoaa taudinaiheuttajia
Echinacean eli punahattu-uutteen vaikutukset eivät rajoitu vain vastustuskyvyn kohottamiseen, vaan sillä on todettu myös taudinaiheuttajia tuhoavaa ja immuuni vastetta tasoittavaa vaikutusta.
Uusimmassa in vitro -testissä1 Echinacea-uutteen osoitettiin tuhoavan lähes sataprosenttisesti yleisimmät, mm. flunssan jälkitauteja aiheuttavat bakteerit. Testissä käytetty standardoitu Echinacea-uute (Echinaforce®) toimi bakteeri-infektioissa kahdella tavoin. Se tehosi suoraan yleisimpiä hengitystieinfektioita ja niille tyypillisiä jälkitauteja aiheuttaviin bakteereihin. Toisaalta sen todettiin tasaavan tulehdusta edistävien välittäjäaineiden vapautumista, millä taas on merkitystä esimerkiksi flunssan oireiden lievityksessä.
Mäkikuismaa masennukseen
Mäkikuisma (Hypericum perforatum) on useissa eri tutkimuksissa osoitettu sekä hyvin siedetyksi että tehokkaaksi lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa.
Tuore australialaistutkimus2 korostaa mäkikuisman mahdollisuuksia masennuslääkkeenä. Tutkimuksessa mm. todetaan, että mäkikuismaa hyödyntämällä lievän ja keskivaikean masennuksen hoidossa olisi mahdollista saavuttaa huomattavia säästöjä.
Vogelin Hyperiforce Nova (vain apteekeista) on standardoitu mäkikuismatabletti. Sen mielialaa nostava vaikutus ei ilmene välittömästi, vaan vasta noin kahden viikon kuluessa käytön aloittamisesta. Valmisteen mukana tuleva pakkausseteli on syytä lukea tarkoin varsinkin, jos käyttää muita lääkkeitä. KE
Viitteet:
1 S.M. Sharma, M. Anderson, S.R. Schoop, J.B. Hudson: Bactericidal and anti-inflammatory properties of a standardized Echinacea extract (Echinaforce®): Dual actions against respiratory bacteria. Phytomedicine. 2010 July; 17(8-9): 563-8 (DOI:10.1016/j.phymed.2009.10.022).
2 http://www.nicm.edu.au/images/stories/re