Pakkasilla maistuvat lämpimät keitot ja leivonnaiset
Kotitalousopettaja, KM Anu KärkkäinenHohtavat hanget houkuttelevat nauttimaan talvipäivistä. Lumi lisää valoa ja päivät tuntuvat pitemmiltä; on enemmän aikaa nauttia ulkoilusta ja hyvästä ruoasta.
Liikunnan ja ulkoilun lisäksi myös terveelliseen ravintoon on hyvä taas kiinnittää huomiota. Kun halutaan aikaa ulkoilla, kannattaa tehdä ruokaa isompi määrä, jotta siitä riittäisi useammaksi päiväksi. Uuniin voi myös laittaa muhimaan vaikkapa mehukkaan lasagnen, jolloin ruoka on valmis esimerkiksi hiihtoretken jälkeen.
Itse valmistan talvella kerralla isohkon määrän useampaa kasviskeittoa tai -pataa ja säilön ne kuumiin tölkkeihin umpioimalla. Siitä voi sitten vuorotellen lämmittää kotitekoista einestä perheen nautittavaksi. Keiton lisukkeeksi sopivat nopeatekoiset juurespatongit. Jos aikaa löytyy enemmän, voi vaikkapa koko perhe leipoa yhdessä spelt-piirakoita.
Jälkiruoaksi sopivat nopeatekoiset kiisselit. Näihin luomulaatuiset Biotta-mehut sopivat erinomaisesti. Rypälemehusta valmistui ilman sokeriakin herkullinen ja makea kiisseli, joka sopisi lämpimänä termospulloon laitettuna vaikka hiihtoretken evääksi.
Kokeilin Biotta Mustaseljanektaria vispipuuron valmistukseen ja hämmästyin itsekin, kuinka kaunis ja herkullinen välipalapuuro siitä valmistui. Mehupullojen kyljessä on ohje "nautitaan 1 dl ennen ateriaa", mutta kukaan ei kiellä käyttämästä mielikuvitusta ja valmistamasta niistä mitä ihanampia ruokiakin. Parasta mehuissa on, että ne kaikki ovat lisäaineettomia ja luonnonmukaisesti tuotettuja ja useimmat sokerittomia. Luonnonmukaisuus on minulle erittäin tärkeä asia ja valitsen aina luomutuotteita, kun siihen on mahdollisuus.
Tässäkin artikkelissa olevien ruokaohjeiden lähes kaikkia raaka-aineita on saatavilla luonnonmukaisesti tuotettuina - poikkeuksen tekevät hiiva, voi ja raejuusto.
Nauttikaamme siis ulkoilusta yksin tai yhdessä ystävien tai perheen kanssa! Illalla voi sitten käpertyä takkatulen ääreen, tai niin kuin meillä, leivinuunin luukun eteen nauttimaan lämpimästä mehusta ja iltapalasta.
Kasvishernekeitto
- 500g kuivattuja herneitä (vettä liotukseen)
- 1½ l vettä
- 3 porkkanaa
- ½ lanttu
- 2 Herbamare-kasvisliemikuutiota
- 1 rkl meiramia
- 2 tl timjamia
- 2 tl Herbamare- yrttisuolaa
- Liota herneitä vuorokausi runsaassa vedessä. Kypsennystä voi nopeuttaa jättämällä herneet lävikköön itämään vuorokaudeksi tai kahdeksi. Muista tällöin huuhdella niitä kolme kertaa vuorokaudessa.
Huuhtele herneet ja laita kattilaan keitinveden kanssa (n. 1½ litraa). Keitä 30-40 minuuttia. Lisää kuoritut ja pilkotut juurekset, kasvisliemikuutiot sekä yrtit. Anna hautua kypsäksi, noin 30 minuutin ajan. Lisää Herbamare-yrttisuola. Soseuta ja tarkista maku. Koristele annokset tuoreella timjamilla.
Ps. Annos on melko iso, joten siitä riittänee säilöttäväksi asti. Itse umpioin noin puolet annoksesta puhtaisiin lasitölkkeihin.
Omenapannari
- 6 munaa
- 1 l maitoa
- 1 dl ohrajauhoja
- 4 dl hiivaleipäjauhoja
- 1 tl suolaa
- ½ dl täysruokosokeria
- 1 rkl appelsiininkuorijauhetta
- 1 dl Merum-oliiviöljyä
- noin 5 omenaa (tai 4 ananasrengasta)
Kuori omenat ja poista siemenkota. Siivuta ohuiksi viipaleiksi ja asettele taikinan päälle pellille. Sirottele pinnalle vielä täysruokosokeria ja kanelia. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Nauti ihanan luomujäätelön tai -kermavaahdon kanssa.
Appelsiininkuorijauheen olen itse valmistanut luomuappelsiinien kuorista. Näin se käy: Leikkaa terävällä veitsellä hyvin pestyistä kuorista vain oranssi pinta. Kuivata ja jauha. Herkullinen mauste moniin leivonnaisiin ja jälkiruokiin!
Kasvislasagne (3 litran vuoka)
- 250-300g pinaatti lasganelevyjä
- 2 sipulia
- 2-3 porkkanaa kuutioituna
- 1 tlk tomaattimurskaa (500g)
- 3 dl Biotta Tomaattimehua tai vettä
- 3 dl soijarouhetta
- 2 rkl pestoa
- ½ dl Merum-oliiviöljyä
- ¾ dl hiivaleipäjauhoja
- 8 dl luomumaitoa
- 1 tl Herbamare-yrttisuolaa
- 1½ dl juustoraastetta
Valmista sillä välin juustokastike. Juustokas-tikkeesta tulee hieman terveellisempi, kun käytät rasvana voin asemesta oliiviöljyä. Kastikkeen voi tehdä myös kokonestesuuruksella ilman rasvaa, jos haluaa vähentää rasvojen käyttöä.
Sekoita öljy ja jauhot ja kuumenna ne. Lisää vähitellen ja koko ajan vatkaten maito. Anna kypsyä hiljalleen kiehuen 10 minuuttia. Mausta juustoraasteella ja Herbamare-yrttisuolalla.
Lado voideltuun, mielellään nelikulmaiseen uunivuokaan vuorotellen lasagnelevyjä, juusto- ja kasviskastiketta. Laita ylimpään kerrokseen juustokastiketta.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia kannella tai foliolla peitettynä. Poista kansi ja lisää juustoraaste pinnalle. Laita vuoka takaisin uuniin 5-10 minuutiksi, jotta pinta saa kauniin värin.
Muista, että vain valitsemalla luomusoijarouheen voit olla täysin varma siitä, ettei se ole geenimuunneltua.
Raastesalaatti
- 3 omenaa
- 3 rkl omenaviinietikkaa
- 1 pieni lanttu
- ¼ kaalia (tai vähemmän, jos kaali on iso)
- 2 porkkanaa
Raaste, kuten kaikki tuoresalaatit, on kuitenkin syytä syödä mahdollisimman pian valmistamisen jälkeen, sillä C-vitamiini häviää helposti.
Maa-artisokkakeitto
- 500g maa-artisokan mukuloita
- vettä keittämiseen
- 1 Herbamare-kasvisliemikuutio
- 5 dl vettä
- n. 3 dl vettä tai maitoa
- 2-3 rkl hiivaleipäjauhoa
Soseuta keitto ja lisää jauhot kylmään veteen tai maitoon sekoitettuna. Anna kypsyä 10 minuuttia. Tarkista maku ja koristele annokset persiljalla.
Maa-artisokat voi kuoria myös raakana ja keittää kuorittuna. Tällä säästyy märkien ja kuumien mukuloiden käsittelyltä, joka saattaa tuntua hankalalta.
Maa-artisokat ovat kuitenkin usein erittäin monimuotoisia ja kuhmuraisia, joten niiden kuoriminen raakanakaan ei välttämättä ole helppoa. Jokainen löytää oman tapansa käsitellä näitä liian vähälle huomiolle jääneitä mukuloita. Teitpä miten tahansa niin pääasia on, että käytät maa-artisokkaa, sillä se on todella herkullisen makuinen ja terveellinen.
Juurespatongit
- 5 dl kädenlämpöistä vettä
- 50 g hiivaa
- 2 tl Herbamare-yrttisuolaa
- 4 murskattua valkosipulin kynttä
- 5 dl hiivaleipäjauhoa
- 7 dl täysjyvä spelt jauhoa
- ½ dl Merum-oliiviöljyä
- 2 porkkanaa raasteena
- ¼ lanttu raasteena
- 1-2 sipulia silputtuna
- ¼ dl Merum-oliiviöljyä
Valmista hiivataikina ja mausta se valkosipulilla. Anna kohota. Taikina jää hieman löysäksi, mutta alusta se vasta pöydällä kiinteämmäksi.
Jaa taikina kahteen osaan. Kauli niistä suorakaiteen muotoinen levy. Levitä raastetäytettä tasaisesti levylle ja kääri se rullaksi. Jätä sauma patongin pohjaan.
Asettele patongista sopivan pituisia tankoja pellille. Vedä terävällä veitsellä viiltoja patonkien pintaan. Kohota, ja paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Speltpiiraset (noin 16 kpl)
(Karjalanpiirakka spelt-täytteellä)Kuoritaikina:
- 2 dl vettä
- 2 tl suolaa
- 3½ dl ruisjauhoa (voi olla rouheistakin)
- 1½ dl hiivaleipäjauhoa
- 2 dl spelt jyviä
- 4 dl vettä
- 1½ dl porkkanasosetta
- 2 dl maitoa.
- Voiteluun voita ja maitoa.
Sekoita jauhot ja suola kylmään veteen. Leivo taikinasta noin 3 cm paksuja tankoja. Leikkaa n. 2 cm paloiksi ja kauli eli pulikoi piirakkakaulimella (pulikalla) ohuiksi soikeanmuotoisiksi levyiksi.
Levitä vähän jäähtynyttä puuroa kuorelle soikion muotoon. Taita sivusta reunat täytteen päälle ja rypytä ne tiheästi sormilla täytteeseen kiinni. Paista paljaalla uunipellillä kuumassa uunissa (250-300 asteessa) 5-7 minuuttia eli kunnes pohja ja täyte vähän ruskistuvat.
Sulata 25 g voita ja lisää 2 dl maitoa voiteluseokseksi. Voitele kuumat piirakat maito-voi seoksella ja lado vuokaan kerroksittain leivinpaperin kanssa. Anna vetäytyä ja herkuttele munavoin kanssa.
Munavoi
- 1 kananmuna
- 25g voita
- 1 dl raejuustoa
- 1 rkl Merum-oliiviöljyä
Vatkattu mustaseljapuuro
- 2½ dl Biotta Mustaseljanektaria
- 5 dl vettä
- 1 dl täysjyvämannasuurimoita
- ½ dl (täysruoko)sokeria
Rypälekiisseli
- 2 dl Biotta Rypäletäysmehua
- 2 dl vettä
- ¼ dl perunajauhoa
Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä. Nauti vaikkapa sitruunamelissalla koristeltuna.
AK