Artikkelit

Viisikymppisenä alkaa uusi elämä

Lääkäri Liisa Sulkakoski:

Lääkäri, homeopaatti, biokemisti ja biologi Liisa Sulkakoski pani tavanomaisen elämänkaariajattelun uusiksi. Sen sijaan että viisikymppisenä alkaisi hiljalleen valmistautua loppulaskentaan ja haaveilla lokoisista eläkepäivistä, onkin mahdollista hypätä takaisin lähtöruutuun. Nyt alkaa uusi elämä - ja uusin eväin!

Liisa SulkakoskiElämänkaareen liittyvät asiat ovat askarruttaneet minua paljon. Vaikka ulkoinen olemuksemme vääjäämättä rapistuu, henki kuitenkin on se, joka ratkaisee todellisen ikämme. Joskus tuntuu, että todellinen vanhenemien tapahtuukin korvien välissä.
Ensi vuonna 60 vuotta täyttävä Liisa Sulkakoski havainnollistaa asiaa tuoreella kokemuksella omasta luokkakokouksestaan.


- Emme ensin olleet tuntea toisiamme. Yksi oli lihonut, toinen muuten vain repsahtanut. Mutta jo tunnin kuluttua kaikki alkoivat näyttää ihan samanlaisilta kuin silloin 40 vuotta sitten. Emmekä tunteneet itseämme yhtään sen vanhemmiksi!

Hän alkoi miettiä, onko ylipäätään tarpeen antaa myöten tällaiselle henkiselle vanhenemisprosessille. Mitäpä jos tavanomaisen, työikäisenä huippunsa saavuttavan kaaren sijaan ajattelisimme elämäämme kahtena, lähes samanpituisena jaksona: kun ensimmäinen kaari päättyy noin viisikymppisenä, toinen vasta alkaakin tällöin.

- Tässä iässä on jo runsaasti elämänkokemusta. Kaiken opitun ja koetun pohjalta ihminen on aivan toisenlaisissa lähtökuopissa "uutta elämäänsä" suunnitelllessaan kuin ensimmäisen kaaren puberteetissa kaikkine murheineen ja epävarmuuksineen. On oikeastaan hullua, jollemme pyri aktiivisesti hyödyntämään ja jakamaan elämänkokemustamme ja kaikkea oppimaamme senkin jälkeen, kun viralllinen eläkeikä koittaa.

Täysipainoista elämää omilla ehdoilla

Viimeistäään viisikymppisenä on aika miettiä, mitä todella haluaisi "isona" tehdä. On itse asiassa hyvin vähän asioita, joita on aivan pakko tehdä. Tämä vapaus tekemättä jättämiseen tai tekemiseen omilla ehdoilla on hyvä ulottaa myös elämänkumppaniin, Liisa Sulkakoski huomauttaa.

- Tässä uuden elämän suunnittelussa on vain yksi ongelma. Vaikka mielemme olisi kuinka nuorekas, sen asumus, kehomme, vanhenee. Voimat vähenevät, kuulo heikkenee, naisilla pissa livahtaa ja miehillä tiputtelee, ja kaikenlaista muutakin pikkuriesaa alkaa ilmaantua.

Asiaa vaikeuttaa vielä se, että olemme saaneet elämän alussa kovin erilaiset pelikortit. Vaikkeivät kortit olisi kaikilta osin kummoisetkaan, ei kannata luovuttaa. Liisa Sulkakoski muistaa lukeneensa dramaturgi Outi Nyytäjästä, pienestä, pyöreästä naisesta, joka 60-vuotiaana ilmoitti ryhtyvänsä kaunottareksi.

- Tästä riemastuneena ajattelin, että mikäs tässä; helmet kaulaan ja uutta huulipunaa ostamaan. Ja kun kerran olin päättänyt olla kaunotar, kummasti ryhti koheni ja koko olemus nousi! Kyse on mielentilasta, eikä mielentila ole iästä kiinni.

Intohimo kantaa

Jotta säilyisi mieleltään virkeänä, ihmisellä on oltava jokin intohimo. - Se voi olla mikä tahansa asia, vaikkapa lyijykynä, jos se saa meidät syttymään. Minun intohimoni on homeopatia, josta on muodostunut arvokas lisäulottuvuus lääkärintyöhöni.

- Intohimo kantaa meitä nimenomaan toisessa elämänvaiheessa fyysisten voimien vähetessä. Tälle intohimolle on vain annettava tilaaa.

- Ei kannata hyväksyä itselleen huonoa elämäntilannetta. On kaksi asiaa, joilla on ratkaiseva vaikutus siihen, miten koemme elämäntilanteemme. Toinen on hyvä elämänkumppani, ja toinen on mahdollisuus tehdä työtä, josta pitää.

- Vielä ensimmäisen elämänkaaren ajan ihminen jaksaa sinnitellä epätyydyttävässäkin parisuhteessa tai työssä, joka ei tunnu omalta. Mutta viimeistään toisella elämänjaksolla mitta alkaa täyttyä ja ihminen sairastuu, jollei tee asialle mitään.

Asumus kuntoon

Vaikka perinnölliset tekijät määräävätkin pitkälti sen, miten vanhenemme ja mitä vaivoja ikä tuo riesaksemme, paljon riippuu myös omista valinnoistamme. Liisa Sulkakoski listaa kolme asiaa, joilla voimme merkittävästi parantaa saamiamme elämän pelikortteja:ravinto, liikunta ja erilaiset elintoimintoja tasapainottavat hoitomuodot.

- Vaihtoehtoisiksi luokiteltuja hoitomuotoja lasketaan olevan ainakin viitisenkymmentä. Jokainen voi valita näistä itselleen parhaiten sopivat. Itselleni tärkeimpiä ovat kiinalainen lääketiede, homeopatia ja fytoterapia eli perinteinen yrttilääkintä. Tärkeintä on löytää omansa ja ryhtyä hoitamaan itseään heti, kun ensimmäiset oireet epätasapainosta ilmaantuvat.

Lääkärintyönsä ohella monessa mukana oleva Liisa Sulkakoski kertoo hoitavansa omaa terveyttään jatkuvasti ja ensisijaisesti homeopatian avulla.

- En yksinkertaisesti päästä itseäni huonoon kuntoon. Homeoapatia auttaa myös henkiseen tasapainoon, mikä selittää sen, että hyvinkin erilaiset fyysiset oireet saattavat hävitä hoidon aikana samalla kertaa.

- Sairaus on aina eräänlainen kriisi ja henkisen kasvun paikka. Valitettavasti vain tavanomaiset lääkkeet poistavat tai peittävät oireet niin tehokkaasti, että sairauden informaatio saattaa jäädä meiltä huomaamatta. Yleensä ottaen sairastumme, jollemme ole henkisesti valmiita kohtaamaan elämän erilaisia murros- ja ylimenokausia kuten murrosikää, lasten syntymää tai vaihdevuosia.

Liisa Sulkakoski kertoo itse selviytyneensä esimerkiksi vaihdevuosistaan lähes huomaamatta. - Kuukautiseni jäivät pois 50-vuotiaana, siinä kaikki.

- Lääkityksen pitäisi ensisijaisesti pyrkiä palauttamaan elimistön tasapaino mm. vahvistamalla immuniteettia. Tarvittaessa immuniteettia voi vahvistaa myös kasvilääkkeillä kuten Echinaforcella ja luonnollisilla vitamiinivalmisteilla.

Lääketieteen saavutukset kiistattomat

Hän korostaa myös nykyaikaisen lääketieteen saavutuksia ja niiden hyödyntämisen välttämättömyyttä.

- Ilman keinotekoista lonkkaniveltä en kykenisi kunnolla kävelemään! Olen suunnattoman kiitollinen saamastani avusta. Monet lääkkeet saattavat tunnetusti pelastaa hengen, ja ne auttavat ihmistä selviytymään erilaisten kriisien yli.

Toisaalta on myönnettävä lääkkeillä olevan myös varjopuolensa. - Tavalliset lääkkeet ovat myös terveysuhka, sillä niiden käyttö merkitsee aina puuttumista elimistön itsemääräämisoikeuteen. Ne rasittavat maksaa, ja lisäksi ne saattavat aiheuttaa monenlaisia ennalta aavistamattomia ongelmia.

- Ajatellaanpa esimerkiksi e-pillereiden pitkäaikaisen käytön yhteyttä hedelmättömyysongelmiin, tai hormonivalmisteiden ympäristövaikutuksia niiden joutuessa jätevesien mukana luontoon.

Liisa Sulkakoski suosittelee, että e-pillereiden käytössä pidettäisiin välillä taukoja. Muuten saattaa käydä niin, ettei elimistö tottuessaan ulkopuolelta saamiinsa hormoneihin enää osaakaan itse valmistaa riittävästi tarpeellisia hormoneja esimerkiksi raskauden käynnistämiseksi.

Keinotekoisten vitamiinienkin käytössä voi piillä riskejä. Tällaista vaaraa ei Liisa Sulkakosken mukaan ole luonnollisilla vitamiineilla, kun ne nautitaan luonnonmukaisessa yhteydessään, esimerkiksi C-vitamiini appelsiineista tai appelsiinimehusta. Niitä ei voi yliannostaa, ja toisaalta pienetkin vitamiinimäärät ovat tehokkaita, kun samalla saadaan niiden hyödyntämiselle välttämättömät entsyymit ja muut seura-aineet.

Puhdistuskuurit tarpeen

Koska useimmat joutuvat jossakin elämänvaiheesssa turvautumaan lääkkeisiin, ja elimistöömme kerääntyy muutenkin monenlaisia haitallisia aineita, maksalle on aika ajoin annettava tilaisuus puhdistumiseen.

Liisa Sulkakosken mukaan homeopatiasta löytyy maksaa puhdistavia lääkkeitä, mutta myös esimerkiksi mehupaasto soveltuu tähän tarkoitukseen. Fytoterapiassakin on hyviä maksaa uudistavia kasveja, ennen muita maarianohdake.

Liisa Sulkakoski kertoo kiinnostavan kokemuksen maksan puhdistamisen tärkeydestä paranemisprosessin käynnistymiselle.

- Potilaakseni tuli 13-vuotias tyttö, joka ei ollut saanut mistään apua voimakkaisiin kipukohtauksiin. Kohtausten aikana tyttö jäykistyi ja oli äärimmäisen kosketusarka. Häntä oltiin lähettämässä mielentilatutkimuksiin, kun elimellistä syytä kivuille ei löytynyt.

- Tytön sairaushistoriaa tutkiessani kävi ilmi, että hän oli 1-2 vuotiaana sairastanut useita välikorvantulehduksia ja joutunut syömään kuukaudessa kaksikin antibioottikuuria.

Tulehdukset olivat loppuneet aikanaan, mutta 6-vuotiaana raju, selittämätön ripuli oli vienyt tytön hoitoon keskussairaalaan. Kun annoin hänelle maksaa ja sappea puhdistavaa homeopaattista Chelidoniumia, hän sai ensin 5-6 päivän kuluttua tyypillisenä puhdistusoireena ripulin. Sitten annoin hänelle Sulfuria, minkä jälkeen kipukohtaukset hävisivät.

- Kaikki kokemamme jättää meihin jäljen, niin myös lääkekuurit. Antibioottikuurin vaikutukset eivät suinkaan ole ohi puolessa vuodessa eikä edes vuodessa, vaan ne saattavat ilmetä ennalta aavistamattomalla tavalla vielä vuosikymmentenkin kuluttua. Ongelmat nousevat esiin usein elämän erilaisissa murrosvaiheissa kuten tämän tytön kohdalla ennen koulun alkua, ja nyt sitten puberteetissa.

Zone-dieetti helpottaa painonhallintaa

Nykyinen hoikkuuden ihannointi nostaa esiin milloin minkinlaisia muotidieettejä. Viime aikoina huomiota herättänyt vähähiilihydraattinen dieetti ei saa Liisa Sulkakoskelta kiitosta, mutta jotakin perää hiilihydraattien - eikä pelkästään valkoisten jauhojen ja sokerin - karttamisessa on.

- Lähtökohtamme ovat painonhallinnankin suhteen hyvin erilaiset. Joidenkin aineenvaihdunta hajottaa hiilihydraatit nopeasti, jolloin ne päätyvät helposti rasvaksi vyötärölle. Noin neljänneksen väestöstä arvioidaan olevan aineenvaihdunnaltaan sellaisia, että heidän olisi viisainta karttaa tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja kuten perunaa, leipää, pastaa ja riisiä, mikäli heillä on paino-ongelmia. Sen sijaan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja voivat kaikki syödä lähes mielin määrin.

Liisa Sulkakoski kertoo amerikkalaisen Barry Searsin tunnetuksi tekemän Zone-dieetin olevan oma suosikkinsa. - Siinä yhtenä perusideana on syödä hiilihydraattien ohella aina myös proteiineja, jolloin glukoosi ei varastoidu rasvaksi yhtä helposti kuin syötäessä pelkkiä hiilihydraatteja. On siis parempi nauttia viinilasin ohella pala juustoa, jolloin paradoksaalista kylläkin lihoo vähemmän kuin juomalla pelkän viinilasillisen!

Zone ei suinkaan ole vain laihdutusdieetti vaan ennen muuta terveysruokavalio. Liisa Sulkakoskella on hyviä kokemuksia sen terveysvaikutuksista kuten muillakin siihen perehtyneillä lääkäreillä ja ravitsemusterapeuteilla.

Kalaöljyä lisäravinteeksi

Oikein koostetusta, mahdollisuuksien mukaan luomulaatuisesta ravinnosta saa kaikki tarpeelliset rakennus- ja suoja-aineet.

- Myös hyvälaatuiset, käsittelemättömät rasvat ovat välttämättömiä terveydellemme. Omega-3-rasvahappoja sisältävät kalaöljyvalmisteet ovat yksi harvoista ravintolisistä, joita minulla on tapana suositella. Tilanteesta ja yksilöllisistä eroista riippuen muunkinlainen täydennys voi tietysti olla paikallaan.

- Luukatoon on suositeltu maitotuotteita, mutta yleensä ongelman ydin on kalsiumin huono imeytyminen sekä epäsuhde sen ja magnesiumin määrissä. Emme välttämättä tarvitse lisää kalkkipitoista ravintoa, vaan tärkeämpää olisi saada elimistö hyödyntämään tehokkaammin ravinnon kalkki. Tähän tarkoitukseen sopii kivennäisaineiden imeytymistä aktivoiva Urticalcin. Tästä perinteisestä Vogel-tuotteesta on runsaasti hyvää palautetta.

Hyvää mieltä liikunnasta

- Hyvää mieltä ei voi komentaa eikä käskeä. Sen saavuttamiseksi kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa, sillä mitä parempi mieli, sitä paremmassa kunnossa "asuntomme" on. Jos olo on ruttuinen, huomaamme sen pian esimerkiksi ruoansulatusvaivoina tai uniongelmina.

Liikunta on yksi parhaista hyvän mielen tuottajista. Liisa Sulkakoski kertoo liikkuvansa säännöllisesti; hän kävelee päivittäin kymmenisen kilometriä ja käy lisäksi muutaman kerran viikossa kuntosalilla.

Tähän pääseminen on vaatinut melkoista sinnikyyttä. Lonkkakuluman aiheuttaman, vuosia kestäneen lähes liikkumattoman kauden jälkeen hän joutui aloittamaan melkeinpä nollasta. - Vähitellen lisäsin matkaa, ja nyt kävelen viiden kilometrin pituisen työmatkani päivittäin. Tyttäreni etsi minulle "ikäisilleni naisille sopivan" kuntosalin, mikä ennakkoasenteistani huolimatta on osoittautunut oivalliseksi tavaksi huolehtia lihaskunnosta.

Kunnollisen hapetuksen ja nestekierron merkitystä hyvän olon lähteenä ei voi liioitella. Kävely sopii useimmille, ja sopivan rivakkana se riittää hyvin peruskunnon ylläpitoon.

ER

Takaisin

Arkisto