Artikkelit

Flunssakierteen katkaisuun luonnon omia voima-aineita

Yrttiterapeutti Henriette Kress

5Flunssa-aika lähestyy taas. Paras tapa välttää flunssakierre on toisaalta yrittää estää tartunta, toisaalta vahvistaa puolustusjärjestelmää.

Jos kuitenkin varotoimista huolimatta saa tartunnan, voi flunssan nujertaa vielä kun tuntee sen ensioireet. Jollei sekään onnistu, ei jää muuta neuvoa kuin potea flunssaa ja edesauttaa toipumista.

Näin vältät flunssatartunnan

Älä kosketa limakalvojasi äläkä kosketa ruokaa pesemättä ensin käsiäsi saippualla.
Flunssa-aikaan taudinaiheuttajia on kaikkialla - oven kahvoissa, rahoissa, bussin tukitangoissa jne. Näistä ne tarttuvat väistämättä käsiisi, mutta sinun ei tarvitse kuljettaa niitä limakalvoillesi saakka. Kun ne ovat päässeet sinne asti, niiden on erittäin helppoa sairastuttaa sinut - vähän kuin olisit tarjonnut niille puolustusjärjestelmäsi hopeavadilla. Kannattaa siis pestä kädet saippualla, tiuhaan, aina ja koko ajan flunssa-aikaan. Käsienpesua voi harrastaa muutenkin; silloin se on tullut tavaksi, kun flunssa-aika sitten koittaa.

Vaikket koskaan koskettaisi limakalvojasi pesemättä ensin käsiä, flunssa voi iskeä, jos joku vaikkapa aivastaa lähelläsi peittämättä suutansa. Silloin on tärkeää, että puolustusjärjestelmäsi on mahdollisimman vahva.

Paranna vastustuskykyäsi

Puolustusjärjestelmä on vahvimmillaan, kun nukut tarpeeksi ja hyvin. Jo muutama huonosti nukuttu yö heikentää puolustusjärjestelmääsi ratkaisevasti päiviksi.

Myös stressi heikentää puolustusjärjestelmää, sillä stressi auttaa tappelemaan vaikkapa karhua vastaan. Pomojen vaatimat raportit eivät ole yhtä hengenvaarallisia, mutta reaktio on sama. Kun pitää joko pinkoa pakoon minkä jaloista pääsee tai tapella henkensä edestä, virusten jahtaaminen jää taka-alalle ja puolustusjärjestelmäsi rakoilee.

Vältä siis kaikkia adrenaliinin lisääjiä. Näitä ovat mm. stressi, kahvi ja muut kofeiinipitoiset aineet, tupakka ja liiallinen alkoholi.

Syö monipuolisesti ja hyvin, mielellään lämmintä ruokaa, ja vältä liikaa sokeria. 100 grammaa sokeria lamaannuttaa puolustusjärjestelmän muutamaksi tunniksi; tällaisia sokerimääriä saat mm. litrasta jäätelöä, isosta suklaalevystä ja puolentoista litran limsapullosta. Keinotekoiset makeutusaineet eivät tee hallaa puolustusjärjestelmälle, mutta pitkän päälle useimmat niistä ovat maksalle haitallisia.

Täydennä ravintoa vitamiineilla ja hivenaineilla. Flunssa-aikaan tärkeimmät lisäravinteet ovat C-vitamiini ja sinkki, mutta kun ympärilläsi kaikki köhivät, voit varmuuden vuoksi ottaa vielä monivitamiinivalmisteita. B-vitamiinit eivät myöskään ole pahaksi, varsinkaan B6, erityisesti jos sinulla on kova stressi. B-vitamiineja ei tosin pitäisi ottaa yksittäisinä vitamiineina, mistä syystä eri B-ryhmän vitamiineja sisältävät yhdistelmävalmisteet, esimerkiksi Total B, ovat suositeltavia.

Myös elämäntilanne vaikuttaa vastustus kykyyn. Emme kestä taudinaiheuttajia yhtä hyvin, jos koira on kuollut tai jos työpaikalla menee heikosti. Huolehdi varsinkin tällaisina aikoina muista puolustusjärjestelmän vahvistajista mahdollisuuksien mukaan.

Elämäntavoista järkevä liikunta vahvistaa vastustuskykyä, liian vähän tai liikaa taas nakertaa sitä.

Pukeudu tarpeeksi lämpimästi, sillä kylmyyskin heikentää puolustusjärjestelmää.

Paranna stressinsietokykysi

Ginsengin tapaan käytettävät yrtit (adaptogeenit) auttavat sinua kestämään stressiä paremmin. Pinna kestää, ehdit paremmin tehdä kaikkea mitä pitikin, nukut paremmin kun väsyttää, etkä sairastele niin usein.

Jos aikoo ostaa ginsengiä Suomesta, on parasta varmistua siitä, että tuote todella myös sisältää sitä. 20 vuotta sitten Helsingin yliopiston farmasian laitoksella tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että näin oli vain yhdessä tapauksessa. Tutkimusta ei valitettavasti saanut julkistaa - tutkimuksen rahoittajalla ei ollut sitä ainutta tuotetta, jossa ginsengiä oli luvattu määrä. Houkutus vilppiin on suuri, sillä ginseng on maailman kallein yrtti. Valeginseng-tuotteissa on sokeria ja kofeiinia. Ne antavat nopean energiapiikin, ja asiaan vihkiytymätön voi uskoa saaneensa hyvää ginsengiä... Niinpä, mutta sokeria ja kofeiinia saa paljon edullisemminkin, ja pitkän päälle ne uuvuttavat eivätkä anna lisää puhtia - aito ginseng taas vahvistaa pitkään.

Muut adaptogeenit ovat edullisempia, eikä tuotantoketjussa kenellekään tule ylivoimaista houkutusta vaihtaa niitä johonkin halvempaan aineeseen. Lapista löytyy luonnonvaraisena harvinainen ruusujuuri (Rhodiola rosea), joka on hieno maksaruohojen lähisukulainen. Sen pesty juuri tuoksuu vahvasti ruusulle ja lisää stressinsietokykyä. Kaupan ruusujuuret ovat viljeltyjä. Ruusujuuri lähtee helposti tuoreesta juuresta kasvamaan, kokeile puutarhassasi! Puutarhassa kasvi kukkii kauniisti kellertävän vihreine kukkineen aikaisin keväällä.

Venäjältä tuli viime vuosisadan lopulla maral- tai maraalinjuuri, hieno adaptogeeni sekin. Sen kukinto muistuttaa lähisukulaisten, ohdakkeiden, kukintoa, mutta sekä lehtimassa että kukinto ovat huomattavasti kookkaammat, eikä kasvi ole piikikäs. Käytetty osa on juuri, joka vahvistaa sekä lisämunuaisia että munuaisia. Sitä voi käyttää adaptogeenina, ja koska se vahvistaa munuaisia, sillä voi nostaa alhaista verenpainettakin. Se ei vaikuta korkeaan verenpaineeseen suuntaan eikä toiseen.

Hieno, samalla tavoin toimiva yleinen kotimainen yrtti on nokkonen ja nimenomaan sen kuivatut vihreät siemenet. Yleiskunto pysyy hyvänä, jos syö ruokalusikallisen kuivattuja siemeniä päivässä. Valitettavasti tieto nokkosen siementen erinomaisuudesta ei ole vieläkään levinnyt niin, että niitä saisi ostaa - ne pitää kerätä ja kuivattaa itse.

Tosin eräs amerikkalainen ystäväni ei kerää nokkosen siemeniä, vaan tekee sekoituksen kahdesta meilläkin luontaistuotekaupoista löytyvästä kasviuutteesta: nokkosesta ja kauranversouutteesta (Avena sativa); kumpaakin otetaan yhtä paljon. Hän kertoo tämän yhdistelmän toimivan erinomaisesti mm. uupumukseen.

Yrttejä ensioireisiin

Kun kaikesta huolimatta tunnet flunssan ensioireet, voit vielä estää viruksia tekemästä oloaan kotoisaksi limakalvoillasi ja lihaksissasi. Ota heti jotakin näistä:

  • auringonhattu-uutetta (Echinaforce toimii hyvin)
  • kuumaa mustaherukkamehua
  • kuumaa mustaseljamehua
  • valkosipuli-hunaja-sitruuna -juomaa
  • inkivääriteetä (1 tl inkivääriä, 2 dl kiehuvaa vettä, anna hautua, juo kuumana)

Näitä flunssan torjujia kannattaa ottaa mieluummin puolen tunnin välein kuin kolme kertaa päivässä. Ne auttavat kehoa nitistämään virukset ennen kuin ne ovat kunnolla ehtineet lisääntymään. Jos odotat tunninkin, saattaa olla, että virukset ovat päässeet ensimmäisten esteiden yli ja ovat löytäneet puolustamattoman limakalvon, ja pian sinulla on täysi tauti päällä.

Nyt valkosolut tappelevat minkä ehtivät viruksia vastaan, ja sekä viruksia että valkosoluja, mutta myös limakalvojen soluja kuolee tiiviiseen tahtiin. Suurin osa flunssan oireista (nenä vuotaa, väsyttää, lihaksia särkee, yskittää) ovatkin itse asiassa tappelun jälkisiivousta, joka vie oman aikansa. Siksi hoitamaton flunssa kestää 14 päivää ja hoidettu 2 viikkoa.

Tästä huolimatta hoitaminen ehdottomasti kannattaa, sillä hoidetussa flunssassa ikävät jälkitaudit ovat harvinaisia. Hoitamattomana flunssa puhkeaa usein uudestaan jopa muutaman viikon päästä. Se on kytenyt pinnan alla, kun sitä ei ole koskaan kunnolla nujerrettu.

Flunssa iski sittenkin

Aina muutaman vuoden välein flunssa kuitenkin iskee, vaikka kuinka olisit pessyt käsiäsi ja vahvistanut vastustuskykyäsi. Joskus liikkeellä oleva virus on voittanut niin monta puolustusjärjestelmää, että se nujertaa sinunkin järjestelmäsi mennen tullen. Älä sure, flunssa viiden tai kymmenen vuoden välein pitää puolustusjärjestelmäsi iskussa: nyt se pääsee tappelemaan täysillä. Ja on parempi, että vastassa on helppo, yksinkertainen ja tavallinen flunssa eikä mitään vakavampaa.

Jos nyt haluat hoitaa flunssaasi niin, että pääset siitä mahdollisimman helposti eroon, kannattaa levätä ja juoda paljon lämmintä.

Ainakin lepääminen tuntuu olevan kunnon työntekijälle mahdoton paikka; on pakko päästä töihin, jottei omat hommat kaatuisi muiden niskoille. Jos sinun on kuitenkin aivan pakko mennä töihin heti pahimpien flunssapäivien jälkeen, painu sitten sänkyyn potemaan heti, kun tulet kotiin. Jätä kaikki harrastukset ja muut menot sikseen pariksi viikoksi, ja pode tautiasi. Muista, että sinulla on edelleen tauti, vaikka pysyisitkin jotenkin jalkeilla. Muista myös, että tartutat muita, jos menet työpaikalle liian aikaisin.

Flunssalääkkeet ovat lähestulkoon haitallisinta mitä flunssaan voi ottaa. Ne eivät paranna tautia, vaan poistavat sen oireita. Esimerkiksi omassa perheessäni oli tapana ottaa flunssaan kofeiinivalmisteita (et huomaa, että sinua väsyttää hirveästi), salisyylihappoa (et huomaa, että lihaksia ja päätä särkee) ja limakalvoja kuivattavia aineita (nenä ei vuodakaan).

Paras flunssalääke on sellainen, joka vahvistaa puolustusjärjestelmää, pakottaa sinut lepäämään ja tuo lämmintä nestettä kehoon. Siksi perinteinen kuuma mustaherukkamehu on oivallinen flunssalääke. Jos lisäät siihen vielä rauhoittavia yrttejä kuten kamomillasauniota, lepääminenkin sujuu paremmin.

Flunssan aikana nenän kuuluu vuotaa, ja vuolaasti. Keho ei koskaan heitä mitään sellaista pois, mitä se pystyisi edes jollakin lailla hyödyntämään. Miksi siis nokka vuotaa?

Tappelun jätteet (kuolleet virukset, valkosolut ja muut solut sekä uusien solujen rakentamisessa syntyvät jätteet) joutuisivat kaikki maksaan. Flunssan aikana määrä on niin suuri, että se alkaa rasittaa maksaa siinä määrin, ettei maksa enää suostu ottamaan vastaan nenän tai keuhkojen limakalvoihin kerääntynyttä roskaa: se saa mennä helpointa kautta ulos. Siis niistät ja yskit. Jos taas kuivatat limakalvoja, olosi voi tilapäisesti helpottua, mutta toisaalta pitkität toipumista.

Paras ruoka flunssan aikana on kirkas kanakeitto (vegaaneille misokeitto) - siinä on helposti sulavia proteiinejä, kevyttä rasvaa, kuumaa nestettä ja hieman myös yksinkertaisia hiilihydraatteja. Ei siis ihme, että se toimii, eikä myöskään ihme, että se on todettu parhaaksi flunssaruoaksi myös tieteellisessä tutkimuksessa.

Yrttejä eri oireisiin

Yskään voit käyttää hunajalla makeutettua salvia- tai timjamiteetä, siis ihan maustepurkista löytyviä yrttejä, joista edes toinen pitäisi löytyä joka keittiön maustehyllystä.

Tätä yrttiteetä voit juoda myös silloin, kun podet yskää useammin kuin kerran kahdessa vuodessa. Silloin voit vahvistaa keuhkoja juomalla siitä 2-3 kuppia päivässä 2 kuukauden ajan - ja tänä vuonna yskä ei yllätäkään.

Yskäyrttejä on vaikka kuinka paljon. Voit käyttää esimerkiksi islanninjäkälästä tehtyä teetä (lisää siihen makua parantavia ja limakalvoja helliviä yrttejä kuten malvan kukkia, mesiangervoa, timjamia ja lakritsanjuurta). Voit käyttää yskäsiirappia, tai vaikkapa syödä kuusenkerkkäkarkkeja (Santasapina).

Jos on kuiva ärsytysyskä, pitää joko laimentaa ärsytystä (yrteillä hankalasti toteutettavissa), tai lisätä limakalvojen eritystä (yskäsiirappi tai kuumia mausteita).

Lihaskipuun ja päänsärkyyn voi käyttää kipua vähentävää mesiangervoa teenä, kylpynä tai salvana, kunhan muistat että lihakset ovat kipeät etkä lähde liikkeelle. Aspiriini ajaa saman asian - muista silloinkin, että olet edelleen kipeä. Lihaskipua voi lievittää myös eteerisiä öljyjä sisältävillä voiteilla ja emulsioilla.

Jos nenä menee täysin tukkoon, kannattaa limakalvojen kuivattamisen sijasta reippaasti lisätä niiden toimintaa, siis saada limakalvot vuotamaan. Juo kuumaa, hunajalla makeutettua teetä, jossa on jotakin näistä kuumista mausteista: inkivääriä, cayennepippuria, sinappia, pippuria, valkosipulia, piparjuurta jne. Tai syö intialaista, thaimaalaista tai turkkilaista ruokaa. Nyt pystyt syömään tulisiakin ruokia, sillä makuaistisi ei toimi flunssan aikana kovinkaan tehokkaasti - odhad dokkasi dukossa.

Limakalvoja voi myös hoitaa nenäsuihkeella, jossa on niitä vahvistavia luonnonaineita (Sinuforce). Suihke helpottaa tukkoista oloa ja nopeuttaa limakalvojen paranemista. Höyryhengityskin saattaa auttaa.

Jos kuume nousee liian korkeaksi, kannattaa peittojen määrää vähentää. Sen lisäksi seuraavassa pari kuumetta alentavaa vinkkiä:

1) laita 2-3 sitruunan mehut ämpärilliseen huoneenlämpöistä vettä. Dippaa siihen pyyhe, väännä liiat nesteet pyyhkeestä, ja laita pohkeisiin. Vaihda uusiin pyyhkeisiin kun edelliset ovat lämmenneet. Voit käyttää sitruunan asemesta myös etikkaa.

2) halkaise valkosipulin kynsi ja hiero siitä irtoavaa mehua jalkapohjiin. Kummatkin temput auttavat, sekä erikseen että yhdessä käytettyinä.

Joko olet paranemassa?

Kun flunssa on ohi, kehosi alkaa rakentaa uusia kudoksia virusten ja valkoisten verisolujen tuhoamien tilalle. Mitä parempia rakennusaineita sinulla silloin on veressäsi, sitä parempaa ja kestävämpää kudosta saat aikaan.

Lisää siis kivennäisainepitoisia yrttejä tai yrttiuutteita toipilasteehen: peltokortetta, pillikettä, nokkosen lehtiä, kauranversoja, puna-apilan kukkia, sinimailasen kukkia, ja/tai vadelman lehtiä.

Mineraalit liukenevat teehen ja imeytyvät liuoksesta helposti mahalaukun seinämän läpi verenkiertoon - ja uudesta kudoksesta tulee kestävämpää. Toipilasteetä kannattaa ryhtyä juomaan heti, kun kuume alkaa hellittää.

Takaisin

Arkisto