Apua vaihdevuosioireisiin yrteistä
Yrttiterapeutti Henriette Kress
Vaihdevuosien hormoniheitot voivat olla äärimmäisen väsyttäviä tai sitten niitä tuskin edes huomaa. Kumpaan ryhmään kuulut, riippuu paljolti siitä, miten olet elänyt edelliset 40 vuotta. Jos sinulla on ollut stressiä, lääkärissä juoksemista tai muita huolia, vaihdevuosistasi saattaa muodostua rankka kokemus. Jos olet päässyt elämässäsi helpommalla, selviydyt todennäköisesti vaihdevuosistasikin helpommin. Muista kuitenkin, etteivät kaikki saa kaikkia vaihdevuosiin liittyviä ongelmia. Yksi saa yhdenlaiset, toinen toisenlaiset oireet.
Vaihdevuosien ensimerkit vaihtelevat. Kuukautiset saattavat olla normaalia pidemmät, lyhyemmät, runsaammat tai liian niukat. Tai ne saattavat kokonaan jäädä väliin tai olla yhtäkkiä kivuliaat.
Ylimenokausi alkaa yleensä noin 50-55 vuoden iässä. Ensimerkeistä kuukautisten loppumiseen menee yleensä viitisen vuotta. Joskus harvoin vaihdevuosioireet voivat alkaa jo 35-vuotiaana. Myös munasarjojen poistaminen aiheuttaa vaihdevuosioireet. Tässä tekstissä otan kantaa lähinnä luonnollisiin vaihdevuosiin.
Ylimenokauden oireisiin kuuluvat mm. kuumat aallot, yöhikoilut, sydämentykytykset, luiden haurastuminen sekä kudosten surkastuminen ja kuivuminen. Myös muistin pätkimistä, masennusta, väsymystä ja unettomuutta voi esiintyä.
Kuumat aallot, yöhikoilu, sydämentykytys
Noin 85 prosenttia yli 50-vuotiaista naisista saa kuumia aaltoja. Ne kestävät sekunneista minuutteihin, tyypillisesti useita kertoja päivässä. Ne saattavat aiheuttaa pelkästään punastumista, tai ne voivat tehdä sinut hiestä märäksi, myös öisin. Jos kohtauksiin liittyy sydämentykytystä tai huimausta, ne saattavat tuntua pelottavilta.
Kuumat aallot, yöhikoilu ja sydämentykytys ovat selviä merkkejä kilpirauhasen ylikuumenemisesta. Kilpirauhanen käy ylikierroksilla, koska aivolisäke yrittää epätoivoisesti saada estrogeenia tai progesteronia munasarjoista.
Saat tietenkin aivolisäkkeen rauhoittumaan, jos ryhdyt syömään hormoneja. Ongelmat tulevat kuitenkin entistä pahempina takaisin, kun lopetat hormonien käytön. Ja näillä hormonikorvaushoidoilla on vakavia haittavaikutuksia, joista onkin paljon puhuttu viime aikoina.
Järkevämpää olisi ensisijaisesti vahvistaa jäljellä olevaa hormonituotantoa. Siveydenpuu (Vitex agnus-castus) vahvistaa keltarauhasen toimintaa, ja näin ollen kaivattua progesteronia erittyy, mikäli keltarauhanen lainkaan kykenee siihen. Siveydenpuu-uutetta on saatavilla Menstruasan-nimisenä valmisteena.
Ylikierroksilla käyvää kilpirauhasta voi näppärästi rauhoittaa kahdellakin yrtillä, nukulalla (Leonurus cardiaca) ja rantayrttillä (Lycopus europaeus). Sekä nukula että rantayrtti ovat lääkeluettelossa eikä niitä saa luontaistuotekaupasta. Ulkomailta niitä sisältäviä valmisteita sen sijaan saa vapaasti, ja niitä voi myös kerätä tai kasvattaa itse.
Rantayrtti on luonnonvarainen, nimensä mukaisesti rannoilla kasvava yrtti, ja nukula kasvaa nopeasti leveäksi ja korkeaksi perennaksi puutarhassa. Kummastakin käytetään kukkivia latvoja teenä tai vaikkapa alkoholiuutteena. Rantayrtistä on olemassa jopa tutkimuksia, jotka vahvistavat tätä perinteistä käyttöä [6,7].
Myös salvia (Salvia officinalis) on tehokas kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun säännöllisesti nautittuna. Salviauutetta saa Suomestakin luontaistuotekaupoista. Jos käytät salviaa teenä hikoilun estämiseen, sitä kannattaa juoda viileänä.
Stressi lisää kuumien aaltojen voimakkuutta
Koska stressaantuminen vahvistaa entisestään kuumia aaltoja, yritä ottaa rennosti. Pukeudu kerroksittain, käytä hienostuneesti viuhkaa ja hengitä syvään 10 kertaa, kun tunnet kuuman aallon nousevan.
Yrteistä voin suositella hermoja rauhoittavaa kauranversouutetta (Avena sativa) ja kärsimyskukkaa (Passiflora). Molempia olisi hyvä käyttää säännöllisesti.
Adrenaliinia lisäävät aineet kuten kahvi ja tupakka kannattaa jättää mahdollisimman vähiin.
PMS-oireet
Ylimenokauden aikana elimistössä on vähemmän estrogeenia, mutta progesteronia erittyy vielä yhtä paljon kuin aikaisemminkin. Heikon munasolun kehittämä keltarauhanen saattaa jäädä lyhytikäiseksi.
Lyhytikäinen keltarauhanen johtaa PMS-oireisiin, etenkin ärtyneisyyteen. Tähän auttaa mm. siveyspuu (Vitex agnus-castus). Myös maksaa vahvistavat yrtit ovat tällöin hyväksi.
Stressin ja kahvin vähentäminen auttavat myös pidentämään keltarauhasen ikää, mikä taas puolestaan vähentää PMS-oireita.
Kudosten surkastuminen
Estrogeeni pitää naisellisen kudoksen kimmoisana ja verevänä. Vaihdevuosien jälkeen kuitenkin emätin, kohtu, kohdunkaula ja munasarjat surkastuvat jonkin verran. Emättimen seinä lyhenee, ohenee ja menettää jänteyttään.
Yhdynnästä voi tulla kivulias, sillä limakalvot eivät enää pystykään tuottamaan tarpeellisia määriä lima-aineita. Kun seksi sattuu, siihen ei ryhdytä - ja kudokset surkastuvat käyttämättöminä entisestään.
Alkavasta noidankehästä pääsee parhaiten aikaisessa vaiheessa. Käytä voiteita! Ellei kaapissa ole mitään muuta, käytä vaikkapa hyvää kylmäpuristettua ruokaöljyä. Pidemmän päälle limakalvot pysyvät kunnossa, kun käyttää vaikkapa kehäkukka-voiteita tai mäkikuismaöljyä sekä yleisenä kosteuttavana voiteena että liukastimena yhdynnän aikana.
Virtsanpidätysvaikeuksiin lihasharjoituksia
Myös virtsateiden kudokset surkastuvat jonkun verran. Virtsankarkaamisen estämiseksi kannattaa tehdä nk. Kegel-harjoituksia. Kehittäjänsä mukaan nimensä saaneiden lihassupistusten tarkoituksena on harjoittaa lantionpohjan lihaksia. Supista voimakkaasti lantionpohjan lihaksia (kuin pidättäisit virtsaa). Jännitä lihaksia jonkin aikaa ja rentouta ne sitten. Tee harjoitus muutaman kerran virtsaamisen aikana, jotta löydät oikeat lihakset. Tee sen jälkeen Kegel-supistuksia noin 50 kertaa päivässä, muttei virtsaamisen aikana, jottei rakon toiminta häiriintyisi. Kegel-harjoitukset auttavat silloinkin, kun virtsankarkailu on johtanut uuteen vaippaikään - kaikki siis joukolla harjoittelemaan!
Vinkkinä vielä, että samantapaisia harjoituksia voi tehdä myös silloin, kun kärsii peräpukamista. Silloin kuitenkin pitää tähdätä enemmän peräaukon ympärille, jotta sen verensaanti paranisi.
Vaihdevuosien aikana rinnat muuttavat etelään, ja muukin naisellinen rasvakudos siirtyy vähemmän naisellisiin kohtiin.
Iho saattaa muuttua kuivemmaksi. Tätä voit ehkäistä syömällä hyviä rasvahappoja, esimerkiksi kala- tai helokkiöljyä. Käytä hyvää kylmäpuristettua ruokaöljyä ruoanlaitossakin. Itse suosin kylmäpuristettua rypsiöljyä.
Osteoporoosin ehkäisyyn liikuntaa
Estrogeeni edistää kalsiumin sijoittumista luihin. Kun estrogeenin tuotanto jää yhtäkkiä murto-osaan entisestä, luut haurastuvat herkästi. Paras hoitotapa luiden vahvistamiseen on säännöllinen liikunta, mieluiten jo ennen vaihdevuosien alkua. Liikunta auttaa toki myöhemminkin. Kävely on helpoin tapa lähteä liikkeelle, ja jo puoli tuntia päivässä auttaa lisäksi esim. ummetukseen ja peräpukamiin.
Osteoporoosin kannalta tehokkainta liikuntaa on nostaa painoja ja käydä kuntosalilla kokeilemassa kaikenlaisia härveleitä, ja samallahan voi ihailla lihaksikkaita miehiä.
Yrteistä kannattaa ottaa avuksi kivennäis- ja hivenainepitoiset nokkonen, peltokorte, poimulehti tai vadelman lehdet.
Ruoista voin suositella tummanvihreitä kasviksia kuten purjosipulia ja parsakaalia. Pinaatti on itse asiassa kalsiumin kannalta huono vaihtoehto, sillä sen sisältämä oksaalihappo sitoo kalsiumia enemmän kuin sitä pinaatista muuten saisi. Nokkonen on pinaattia huomattavasti parempi lehtivihannes. Myös kalsiumin imeytymistä aktivoiva Urticalcin kuuluu osteoporoosin torjuntaan samoin kuin riittävästä D-vitamiinin saannista huolehtiminen.
Mieliala, muisti, uni
Masennus, unihäiriöt, väsymys ja muistin pätkiminen lasketaan myös vaihdevuosien aiheuttamiin vaivoihin. Mutta ovatko ne niitä? Eivät välttämättä, sillä nyt eläkeikä lähestyy, lapset lähtevät maailmalle, omat vanhemmat tarvitsevat enemmän tukea, vaivoja tulee lisää ja mies on kenties jo eläkkeellä pyörien tavallista enemmän jaloissa.
Elämä muuttuu, ja se tuo mukanaan enemmän tai vähemmän stressiä. Kun stressiä on tarpeeksi, onnistuu heittämään likapyykit arkkupakastimeen tai toimittamaan roskat työpaikalle saakka. Tällaisiin saavutuksiin pääsevät kaikenikäiset miehet ja naiset, eivätkä ne edellytä mitään vaihdevuosia.
Ja mistä masennus sitten voi johtua? Siitäkö, ettei seksi enää toimi? Muista voiteet, ja puhu miehesi kanssa - hänkin vanhenee. Ellet tunne itsesi enää kauniiksi, muista, että kauneus todellisuudessa on sisäistä. Minusta mikään ei ole kauniimpaa kuin kasvot, joista loistavat naurun aiheuttamat rypyt ja elämän tuoma viisaus.
Voit käyttää mielialaa nostavia yrttejä. Tässä muutama hyvä vinkiksi:
- kauranversouute saa taas nauramaan elämän vastoinkäymisille
- sitruunamelissa pitää iloisena. Jos sinulla on sitä puutarhassa, kerää talteen, pakasta ja käytä teenä, sillä sitruunamelissa ei säily puolta vuotta kauemmin kuivattuna.
- tuoksuvien ruusujen terälehdistä tehty tee maistuu parfyymille, mutta rauhoittaa ja saa sekin taas nauramaan. Olen antanut sitä hyvin tuloksin myös ihmisille, joilla on ollut stressin tuomaa unettomuutta. Tähän tarkoitukseen voi tietysti käyttää myös aromaterapeuttisia ruusuöljyjä hyvin laimennettuna tai vaikkapa tuoksulampussa.
- mäkikuisma on erittäin hyvä masennuksen lievittäjä, mutta sitä on haettava apteekista. Harva tietää, että meidän luonnonvaraiset kuismamme ovat sama kasvi, jonka lääkelaitos siirsi lääkeluetteloon ja apteekkitavaraksi.
Jos ryhdyt käyttämään kuismaa, muista, että et yleensä huomaa mitään eroa ensimmäisen kolmen viikon aikana. Ympärilläsi olevat saattavat sen sijaan huomata jo ensimmäisten kolmen päivän jälkeen, että hymyilet enemmän. Ja kuismaahan ei saa käyttää, jos syö masennuslääkkeitä tai verta ohentavia lääkkeitä.
Jos haluat kerätä sitä itse, mene niitylle heinäkuun puolessavälissä ja kerää 5-10 cm kukkivasta latvasta. Siitä saa hyvää kuismateetä, mutta siitä voi myös tehdä punaista hirkum pirkum -kuismaviinaa.
Hae toki apua, jos masennus ei hellitä. Masennus kun on aivan yhtä vakavasti otettava sairaus kuin vaikkapa luunmurtuma.
Unettomuus johtuu usein stressistä ja masennuksesta, ja vähenee, kunhan saat apua niihin.
Väsymys taas johtuu osittain unettomuudesta ja osittain siitä, että aineenvaihdunta hidastuu. Erittäin hyvä keino tällaiseen väsymykseen on syödä ruokalusikallinen nokkosen siemeniä päivässä. Niitä ei voi ainakaan vielä ostaa mistään, vaan niitä pitää kerätä itse, mutta yksi tuttu yrttiterapeutti käyttää samaan tarkoitukseen nokkosesta tehtyä alkoholiuutetta. Myös erilaisia vitaaliainetoonikumeja kannattaa kokeilla. Kysy niistä luontaistuotekauppiaaltasi.
Mutta eihän vanhempana voikaan jaksaa samalla lailla kuin 20-vuotiaaana! 90-vuotias mummoni tapaa sanoa, että eihän sitä rankaisematta vanheta!
Hormonihoidon haitat
Hormonihoito suojaa osteoporoosilta ja ehkäisee naisellisten kudosten surkastumista. Niillä on kuitenkin vakavia haittavaikutuksia.
Näihin kuuluvat mm. kaksinkertainen riski sairastua dementiaan [1], lisääntynyt riski saada veritulppia ja sappirakko-ongelmia [2,3] ja lisääntynyt riski saada sydänvaivoja ja rintasyöpää [4,5].
Tutkimukset
[1] Estrogen plus progestin and the incidence of dementia and mild cognitive impairment in postmenopausal women. JAMA. 2003 289:2651-2662.
[2] Noncardiovascular Disease Outcomes During 6.8 Years of HormoneTherapy: Heart and Estrogen/Progestin Replacement Study Follow-up (HERS II) JAMA 2002 288: 58-64.
[3] Randomized Trial of Estrogen Plus Progestin for Secondary Prevention of Coronary Heart Disease in Postmenopausal Women. JAMA. 1998 280:605-613.
[4] Risks and Benefits of Estrogen Plus Progestin in Healthy Postmenopausal Women. JAMA. 2002 288:321-333. Tämä tutkimus lopetettiin ennen aikojaan hormonihoidon haittavaikutuksen takia.
[5] Postmenopausal Hormone Replacement Therapy. Scientific Review. JAMA. 2002 288:872-881
[6] Endocrine effects of Lycopus europaeus L. following oral application. Arzneimittelforschung (1994 Jan) 44(1):41-5 [7] Analysis of the components of Lycopus europaeus L. in body fluids during metabolism studies. Comparison of capillary electrophoresis and high-performance liquid chromatography. J Chromatogr A (1995 Nov 24) 717(1-2):261-70