Artikkelit

Pillereitä, hyvää ruokaa vaiko molempia?

Lisäravinteet käyvät kaupaksi. Monista uutuuksista tulee ainakin hetken hittituotteita, joita myydään suuria määriä. Lisäravinteinteiden myynti kasvaa koko ajan kaikkialla. Ovatko nämä valmisteet ratkaisu terveysongelmiin? Voiko niillä paikata ruokavalion heikkouksia? Yksiselitteistä vastausta tuskin löytyy, kun asiantuntijoidenkin mielipiteet niiden käytöstä ovat varsin ristiriitaisia.

Vitamiinipillerit ja erilaiset kivennäishivenaineyhdistelmät ovat suosituimpia lisäravinteita. Niiden lisäksi markkinoille ilmestyy jatkuvasti uusia muotituotteita, joilla on usein paljon lupaavia nimiä. Tuotteiden nimiin voidaan liittää toivottuja vaikutuksia. On suoliston elvyttäjiä, verisuonten puhdistajia, elinvoimakapseleita jne. Internetin myötä tarjonta on moninkertaistunut ja tuotteiden saatavuus helpottunut entisestään.

Mitä ovat lisäravinteet?

Lisäravinteilla tarkoitetaan kovin monenlaisia tuotteita. Näitä voivat olla mm. vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet, entsyymit, levät, aminohappovalmisteet jne.

Koska lisäravinteet ovat useimmmiten tabletti- tai puristemuotoisina, moni mieltää ne lähestulkoon lääkkeiksi. Lääkkeitä ovat kuitenkin vain tuotteet, jotka parantavat, lievittävät tai ehkäisevät sairauksia. Tätä eivät lisäravinteet tee, tai ainakaan niistä ei saa esittää tämänkaltaisia väittämiä. Lisäravinteilla on kuitenkin monia suotuisia terveysvaikutuksia, joita ei tosin aina ole kiistatta kyetty tieteellisesti todistamaan.

Suomessa vapaassa kaupassa olevat vitamiini-, kivennäis- ja hivenainevalmisteet myydään ravintoainevalmisteina. Suurin osa muista ravintolisistä luokitellaan meillä erityisvalmisteiksi. Molemmat ovat juridisesti elintarvikkeita. Tämä merkitsee sitä, että kaikki niiden ainesosat on ilmoitettava tuoteselosteessa. Sairauksiin tai niiden ehkäisyyn viittaavat ilmaisut ovat yleensä kiellettyjä.

Alan mainonnan parissa työskenteleekin melkoinen joukko väkeä, joka tämän kiellon muistaen luo uusia tapoja kertoa tuotteiden terveysvaikutuksista. Esimerkiksi sellaiset sanat kuin elinvoima, fitness ja vitaalisuus ovat tällaisia. Ilmaisut ovat riittävän tulkinnanvaraisia, eikä niiden käyttäjää voida syyttää kuluttajien tahallisesta harhaanjohtamisesta.

Rutiköyhä maaperä, surkea ravinto

Monesti kuulee väitettävän, että maaperä leveysasteillamme on niin köyhä, ettei terveellinen ravitsemus ole mahdollista edes niille, jotka syövät melko monipuolisesti.

Väite on joidenkin aineiden, esimerkiksi seleenin osalta tosi. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan monien muiden aineiden osalta.

Sen sijaan pääasiallisesti tyhjiä koloreja tarjoava roskaruoka on todellinen syy vitamiinipuutoksiin. Jollei muuta ruokatottumuksiaan, on tietysti parempi napsia vitamiineja purkista kuin altistua puutoksille. Vitamiinivalmisteiden tulisi silloin olla mieluumin luonnollisia kuin synteettisiä.

Lupauksiin uskominen voi tulla kalliiksi

Mukavuudenhalu ja huono omatunto saa monen meistä hankkimaan lisäravinteita sen sijaan että muuttaisimme ruokatottumuksiamme. Eikä siinä mitään ihmettelemistä. Kukapa ei mielellään saisi hiukan lisää elinvoimaa nielemällä päivittäin muutaman pillerin tai häätäisi stressiä ja hermostuneisuutta vaarattomalla lisäravinteella.

Yhdysvalloissa lisäravinteiden käytöstä on joissakin piireissä tullut itsestäänselvyys. Niinpä New York Times varoittaakin: "Tosiasiassa lisäravinteiden suurkuluttajat osallistuvat vapaaehtoisesti valvomattomaan kokeiluun aineilla, jotka voivat olla hyödyllisiä, haitallisia tai täysin vaikutuksettomia."

Ainakin maallikon on todella vaikea seikkailla hyvin tuloksin lisäravinteiden viidakossa, koska se on asiantuntijoillekin melkein ylivoimaista.

Monipuolinen, laadukas ruoka on vieläkin paras vaihtoehto

Asiantuntijat ovat melko yksimielisiä siitä, että mikäli syödään monipuolista laadukasta ruokaa, ei lisävitamiineja eikä kivennäisaineita ainakaan jatkuvasti tarvita. Se, että tiedetään marjojen, hedelmien ja kasvisten säännöllisen syönnin ehkäisevän sairauksia, ei tosiaankaan tarkoita sitä, että niistä eristetyillä ainesosilla - varsinkaan synteettisinä - olisi samanlainen vaikutus.

Luonnollisissa elintarvikkeissa sekä myös luonnollisissa vitamiinivalmisteissa ei ole vain paria vitamiinia, vaan suuri joukko erilaisia yhdessä vaikuttavia aineita, jotka auttavat terveyden säilyttämisessä. Eristetyt ainesosat saattavat rasittaa aineenvaihduntaa ja ennemminkin lisätä ravintoon liittyviä riskejä, koska ne voivat vaikuttaa tuntemattomin tavoin elimistön monimutkaiseen ja suurelta osin vielä selvittämättömään toimintaan.

Joku voi tarvita, joku ei

Kaikki eivät lisäravinteita tarvitse, mutta joillekin niistä on hyötyä. Niitä voivat tarvita raskaana olevat, vanhukset, yksipuolisesti syövät, erilaisia erityisruokavalioita noudattavat, vegaanit, syömishäiröistä ja monista muista sairauksista kärsivät ja ne jotka juovat tai tupakoivat paljon.

Joidenkin lisäravinteiden antamasta piristysruiskeesta voi olla poikkeuksellisissa tilanteissa hyötyä. Omin päin, ilman sen kummempaa tietoa asoista ei pillereitä kannata kuitenkaan nieleskellä. Lisäravinteiden tarvetta on aina järkevää pohtia asiantuntijan kanssa.

Näissä lisäravinteissa on järkeä

Jos tarkastelee lisäravinteita yhtä kriittisesti kuin Saksan ravitsemusseura (Deutsche Gesellschaft für Ernährung), jää jäljelle suurin piirtein vain kaksi ainetta, joita olisi hyvä saada lisäravinteina: foolihappo ja jodi. Luonnollista foolihappoa suosittelevia tutkimuksia on melko paljon.

Ellei taas käytä jodipitoista suolaa eikä syö nimeksikään kalaa, muista merenelävistä puhumattakaan, voi lisäjodista olla hyötyä. Varoitus on kuitenkin tässäkin tarpeen. Jos on pienintäkään epäilystä kilpirauhasen vajaatoiminnasta, asia on selvitettävä perin pohjin hoitavan lääkärin kanssa ennen kuin lisäjodia nautitaan.

Kiisteltyjä lisäravinteita


Seuraavassa mainituille, viime aikoina erittäin suosituille lisäravinteille on yhteistä se, että asiantuntijoiden käsitykset niiden hyödyllisyydestä ovat olleet jossain määrin ristiriitaisia.

Aminohapot

Elintärkeät aminohapot on syötävä. Vaikka erilaisia proteiinipitoisia elintarvikkeita syövä ns. sekaruokavaliota noudattava saa mitä todennäköisemmin ruoasta riittävästi kaikkia aminohappoja, niitä on usein lisäravinteissa, joskus jopa vitamiinein höystettyinä.

Kuitenkin myös aminohappoihin pätee: älä käytä niitä ilman lääkärin suositusta. Ellei lääketieteellistä perustetta käytölle ole, on viisasta syödä ne ruokana, jossa on paljon aminohapppoja. Lisäravinteiden yksipuoliseen käyttöönvoi liittyä merkittäviä riskitekijöitä! Jos syö vaikkapa kalaa, viljaa, palkokasveja, juustoja ja silloin tällöin siemeniä ja pähkinöitä, ei välttämättömistä aminohapoista ole puutetta.

Kitosaani

Kitosaania myydään rasvan sitojana, aineena, jonka sanotaan ikään kuin imevän liian rasvan pois elimistöstä. Kitosaani on jauhettua äyriäisten, mm. katkarapujen, kuorta. Sen väitetään alentavan kolestorolia ja estävän rasvan imeytymistä elimistöön ruuansulatusprosessissa.

Yksiselitteisiä tutkimustuloksia asiasta ei kuitenkaan ole. Epäilyksiä on esitetty, että kyseessä olisi jälleen kerran uusi tuote terveys- ja laihdutustuotebisneksessä, jolla tyhjennetään ennen kaikkea käyttäjiensä kukkaroita, eikä niinkään rasvavarastoja. Kitosaanin vaikutusmekanismi on samantyyppinen kuin kasvikuitujen.

Koentsyymi Q10

Tämän aineen päätehtävä elimistössä on osallistuminen ravinnon muuttamiseen energiaksi. Se toimii vitamiinin tavoin ja vaikuttaa elimistön erilaisiin kemiallisiin prosesseihin. Eräät tutkimukset antavat viitteitä siihen suuntaan, että Q10 suojaa sydänlihasta oksidatiiviselta stressiltä ja että sillä on merkitysta infarktin aiheuttamien kudosvaurioiden ehkäisemisessä.

Moni päättelee tämän perusteella, että jokainen tarvitsee lisäravinteekseen koentsyymi Q10:n. Aineen vaikutuksia on kuitenkin vielä tutkittu aivan liian vähän. On mm. esitetty, että Q10 voisi suurina annoksina tuottaa lisää ns. vapaita radikaaleja sen sijaan, että se tuhoaisi niitä.

Kuluttajan vinkit

  • Selvitä lisäravinteiden tarpeesi asiantuntijan kanssa. Kerro koulutetulle luontaistuotekaupan myyjälle ruokavaliostasi ja mahdollisista syistä täydentää sitä lisäravintein, jotta löytäisit parhaat vaihtoehdot.
  • Valitse mieluiten luonnonmukaisia ravintolisiä. Elimistö kykenee käyttämään ne tehokkaasti ja turvallisesti hyväkseen. Luonnollisten vitamiinivalmisteiden vitamiinipitoisuudet ovat alhaisemmat kuin synteettisten, jolloin yliannostuksen vaaraa ei ole.
  • Valitse tunnettujen valmistajien tuotteita paikkakuntasi liikkeistä. Ohi virallisten kanavien maahantuodut tai kansainvälisiltä nettisivuilta tilatut tuotteet sisältävät aina riskin.
Takaisin

Arkisto