Apua siitepölyallergiaan
Kukapa ei iloitsisi kevään saapumisesta, valoisista illoista ja ihanasti lämmittävästä auringosta. Jos kuitenkin satut olemaan yksi monistasiitepölyallergikoista, kaikki kevätpäivät eivät välttämättä pelkästään ilahduta.
Siitepöly on meillä Suomessakin yksi yleisimmistä allergiaoireiden aiheuttajista. Oireilu voi alkaa jo huhtikuussa lepän kukkiessa ja jatkua aina loppukesään erilaisten heinien kukinnan myötä. Lepän lisäksi koivun ja pujon siitepöly ovat varsin yleisiä oireiden aiheuttajia.
Siitepölyallergia ilmenee silmien kirvelynä, kutinana, punoituksena ja kyynelnesteen runsaana erittymisenä. Nenä voi vuotaa ja olla tukkoinen. Vakavia ovat keuhkojen astmaoireet. Astmaattinen havaitseekin usein vaivojensa pahenevan siitepölyaikaan.
Ongelmallisinta siitepölyallergiassa on allergioissa normaalisti ensimmäisenä kysymykseen tulevan hoitomuodon, eliminaation, hankaluus. Miten paeta ilman mukana kaikkialle tunkeutuvia siitepölyhiukkasia? Tuulinen, aurinkoinen kevätpäivä - sinänsä ihanteellinen ulkoilusää - ei houkuttele siitepölyallergista. Tuuletustakin olisi hyvä pahimpina päivinä välttää, ellei sitten ole asennuttanut siitepölyhiukkaset suodattavaa kangasta tuuletusikkunoihin. Onneksi nykyään monissa autoissa on siitepölyn suodattava ilmanottojärjestelmä.
Oireiden tukahduttaminenko ainoa keino?
Allergian aiheuttajan eliminoimisen ohella tavallisin hoito on yrittää vaimentaa allergista reaktiota erilaisilla suppressiivisilla toimenpiteillä. Tähän tarkoitukseen on tarjolla valtaisa lääkearsenaali silmätipoista ja nenäsuihkeista antihistamiinitabletteihin ja kortisoniruiskeisiin. Varjopuolena tällaisella hoidolla on monilla lääkkeillä todetut haitalliset sivuvaikutukset. Antihistamiinit väsyttävät, ja tabletteina ja ruiskeina annettava kortisoni saattaa häiritä kehon omaa kortisonitaloutta, jonka häiriötä on pidetty alun alkaenkin syynä allergiaan.
Vaarattomimpina lääkkeinä pidetään kromoglikaattia sisältäviä silmätippoja ja sumuttimia sekä allergisen nuhan kortisonisumuttimia, koska niissä kortisonimäärät ovat varsin pieniä.
Apua siedätyshoidosta
Siedätyshoidoilla on saatu tuloksia nimenomaan siitepölyallergioiden hoidossa. Hoito muistuttaa periaatteiltaan homeopatiaa, sillä siinä annetaan pieniä määriä ainetta, joka suurina määrinä aiheuttaa allergiaoireita. Näin elimistön immunologista puolustusjärjetselmää totutetaan vähissä erin sietämään paremmin oireita aiheuttavaa ainetta. Yleensä siedätyshoidossa allergeenit annetaan ruiskeina. Hoito saattaa kestää pitkään, jopa vuosia.
Siedätyshoitoon perustuvia kasvivalmisteita voi nauttia myös suun kautta. Alfred Vogelin kehittämä Pollergisan on esimerkki tällaisesta kasvivalmisteesta. Pollergisan-tabletit valmistetaan eksoottisista rohtokasveista kuten paloondosta, okoubakasta, rakkoköynnöksestä, terttuaraliasta, galfimiasta, pesusienikurkusta ja sudenporkkanasta.
Näitä kasveja on perinteisesti käytetty erilaisten hengitystievaivojen hoitoon.
Pollergisanissa näitä kasveja on äärettömän pieniä määriä. Niiden on tarkoitus valmistaa elimistö kestämään paremmin ärsytystilanteita esimerkiksi juuri siitepölyaikaan.
Valmisteen käyttö kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, kaksi-kolme viikkoa ennen oletettua oireiluaikaa. Tabletteja ei niellä kokonaisina vaan niiden annetaan hitaasti liueta suussa
Galfimia kasvaa päiväntasaajan alueella, missä sitä on käytetty hengitysteiden vaivojen hoitoon.