Flunssan kotihoito

Lepoa, lämmintä ja yrttejä

Vilustuminen eli tuttavallisemmin flunssa on virusten aiheuttama infektio hengitysteissä. Flunssa ilmoittaa itsestään kurjana olona: kurkku on kipeä, nenä vuotaa ja aivastuttaa. Päänsärky ja kuume kuuluvat myös usein taudin kuvaan. Ota ensioireet todesta ja ryhdy vastaiskuun.
Virusperäiseen tautiin eivät antibiootit pure, joten hoito kohdistuu paljolti oireiden lievitykseen. Sitäkin tärkeämpi tavoite on tukea elimistön omaa puolustusjärjestelmää, jotta se kykenisi mahdollisimman tehokkaasti taltuttamaan taudinaiheuttajat.

Siksi flunssan kunnollinen kotihoito on tärkeää. Hoidon laiminlyönti voi pitkittää sairastelua ja johtaa tautikierteeseen. Flunssat iskevät edellisen hädin tuskin parannuttua, ja lisätaudiksi voi joutua potemaan esimerkiksi poskiontelon tai keuhkoputken tulehdusta. Älä siis vähättele oireita, vaan hoida itsesi rauhassa terveeksi.

Tässä ohjeet:

1. Lepää, jotta elimistö saa keskittää kaikki voimansa taudin nujertamiseen. Pysy sängyssä ja yritä nukkua mahdollisimman paljon.

2. Ota kuuma jalkakylpy. Varsinkin kylmettymisen jälkeen, flunssan vasta ilmoitellessa tulostaan, kylpy voi käännyttää taudin takaisin. Huomaa, että veden on ulotuttava lähes polviin saakka.

3. Yritä saada aikaan hikoilua peitteiden ja kuuman juotavan avulla. Vanha kuumavesipullokin on nyt kelpo kapine. Vaihda hikoiltuasi alusvaatteet.

4. Käytä koko flunssan ajan Echinaforcea (ohjeet viereisessä artikkelissa).

5. Ota C-vitamiinia parin tunnin välein, ja syö lisäksi jotakin kivennäisaine- ja vitamiinivalmistetta, esimerkiksi Vitaforcea.

6. Juo paljon. Paljon tarkoittaa ainakin kaksi litraa päivässä. Juo lämmintä mustaseljamehua, sillä se edistää hikoilua. Esimerkiksi Biottan luomulaatuisesta mustaherukkamehusta saat C-vitamiinia, rypälemehu taas vahvistaa. Miedot yrttiteet ovat hyviä juomia. Kultapiiskutee lisää virtsan kautta tapahtuvaa kuona-aineiden eritystä. Juo myös huoneenlämpöistä vettä.

7. Jos vaivanasi on nuha, laita yöpöydälle pari halkaistua sipulin puolikasta. Vaihda ne kerran päivässä. Sipuli - myös valkosipuli - on yleislääke ylähengitysteille.

8. Jos sieraimet ovat tukossa, valmista mieto suolavesiliuos (1 tl suolaa lasilliseen vettä), ja vedä liuosta vuorotellen kummankin sieraimen kautta nieluun useita kertoja. Ei ole niin kamalaa kuin miltä kuulostaa, ja lievittää tukkoisuutta turvallisella tavalla toisin kuin erilaiset nuhasuihkeet ainakin pitkään käytettyinä.

9. Helpota oloasi höyryhengityksellä muutamia kertoja päivässä. Voit lisätä höyryhengitysveteen (ei kuitenkaan alle 4-vuotiaille lapsille) muutaman tipan Po-Ho-öljyä, jonka eteeriset öljyt hoitavat ja desinfioivat hengitysteiden limakalvoja.

10. Syö kevyesti, ettei elimistöltäsi kulu liikaa voimavaroja ruoan sulattamiseen. Ellei ruoka maistu, juo runsaasti kasvis- ja hedelmätuore-mehuja.

11. Mene lääkäriin heti, jos olet oireistasi hiukankaan huolestunut. Erityisen varovainen on syytä olla lasten, hyvin iäkkäiden tai jostakin perussairau-desta kärsivän kanssa.

12. Varaa riittävästi aikaa toipumiseen. Lepää runsaasti ja varo vilustumista. Jatka Echinaforcen käyttöä pienemmällä annostuksella muutamien viikkojen ajan.

ER