Virusinfluenssa ei ole leikin asia
Joka vuosi saapuvat kurjat vieraat, nuhat, kurkkukivut ja yskät eli mitä erilaisimmat flunssat moninaisine oireineen ja sivu- ja jälkitauteineen. Talvi olisi niin suurenmoinen vuodenaika, elleivät vilustumissairaudet vaanisi meitä syksyn ensimmäisistä koleista päivistä huhtikuun viimeisiin viikkoihin saakka.
Yhtä varmasti kuin pikkuflunssat saapuu myös jokatalvinen virusinfluenssa, milloin lievemmin, milloin vakavammin oirein. Olipa sitten ottanut influenssarokotuksen tai ei, on nyt joka tapauksessa viime hetki lujittaa vastustuskykyä influenssaa ja muita vilustumistauteja vastaan.
Väitetään, että jos ottaa päivittäin vaihtolämpöisen suihkun, saunoo usein ja liikkuu reippaasti ulkoilmassa joka ikisenä päivänä, alttius sairastua vilustumistauteihin pienenee peräti 50 prosentilla. Syynä tähän pidetään verenkierron voimakasta aktivoitumista karaisun ansiosta.
Virusflunssan ja varsinaisen influenssan erottaminen toisistaan ei ole aina yksinkertaista, varsinkaan maallikolle. Virusinfluenssa voi olla lievä ja mennä ohi itsestään muutamia päiviä kestäneen kurkkukivun, lihassäryn, kuumeen, yskän ja yleisen flunssaisen olon jälkeen. Näin käy useimmiten, mutta ei kuitenkaan aina. Varsinkin vanhukset tai jostakin syystä poikkeuksellisen heikkokuntoiset saattavat sairastua niin vakavin oirein, että tautia voi pitää hengenvaarallisena. Myös hengityselin- ja sydäntaudeista kärsivien perussairaus saattaa pahentua niin paljon, että tarvitaan sairaalahoitoa.
Koska influenssa siis pahimmillaan on jopa hengenvaarallinen sairaus, ei lääkäriin eikä sairaalaan menoa pidä siirtää niin pitkälle, että potilas on henkitoreissaan. Vahva immuunijärjestelmä suojaa kuitenkin useimmiten taudin pahimmilta seurauksilta.
Tartu toimeen heti - lisätukea vastustuskyvylle
Pitkin syksyä kuultiin tutkijoiden varoittelevan erityisen hankalasta virusinfluenssasta. "Superviruksen" varalta on kiireesti aktivoitava puolustusjärjestelmää. Hyväkuntoisena se antaa lisäsuojaa flunssien ja influenssan lisäksi kaikilta muiltakin sairauksilta. Vaikka flunssakausi on meneillään, voi tehdä vielä paljon.
Suojaa limakalvoja kuivumiselta
Liian lämmin huoneilma altistaa vilustumissairauksille heikentämällä limakalvojen kuntoa, joten viileässä makuuhuoneessa nukkumista voi edelleenkin suositella. Palella ei kuitenkaan saa, joten peiton on oltava lämmin. Jalkaan voi mielellään laittaa puuvillasukkien päälle yöksi villasukat, sillä varsinkin kylmät jalat altistavat vilustumiselle ja häiritsevät unta.
Nenän limakalvoja voi suojata kuivumiselta ja taudinaiheuttajien hyökkäyksiltä voitelemalla niitä limakalvoja hoitavia kasviuutteita sisältävällä Bioforce-voiteella.
Auringonhattu-uutetta ehkäisyyn ja hoitoon
Echinaforce-auringonhattu-uutteen vastustuskykyä kohentava vaikutus on todistettu useissa tutkimuksissa. Echinaforcea on saatavana sekä uutteena että tabletteina. Valmiste pienentää sairastumisriskiä ja edistää sairastuttua paranemista.
Ehkäisytarkoituksessa Echinaforcea otetaan 10-20 tippaa tai 2 tablettia kahdesti päivässä. Ensioireiden ilmaantuessa otetaan viisi kertaa päivässä uutetta (20 tippaa kerrallaan) tai tabletteja (2 tablettia kerrallaan).
Echinaforcekaan ei anna sataprosenttista suojaa influenssalta. Jos sairastuu, on tartuttava kotihoitokonsteihin heti ensioireiden ilmaannuttua.
Sairastunut tarvitsee lepoa
Ensioireiden ilmaantuessa pitäisi oikeastaan käydä heti vuodepotilaaksi. Lepo on kaikkein tärkeintä, koska sairastuminen jo sinänsä kertoo jonkinlaisesta väsymyksestä. Vastustuskyky ei nimittäin petä sattumalta. Yhä yleisempi syy on jatkuva stressi ja uupumus.
Ellei ymmärrä levätä ja hillitä tahtia tai ei osaa tai jaksa ponnistautua eroon masennuksesta, elimistö pakottaa pysähtymään. Tässä voi olla selitys siihen, miksi toiset sairastuvat flunssiin, toiset taas eivät samoin kuin siihen, että joku saattaa selviytyä vuosia ilman ainoatakaan flunssaa, mutta voi sitten sairastella niitä jossakin elämänsä vaiheessa vähän väliä.
Paljon juomaa
Flunssapotilaan olisi juotava paljon. Kuume ja hikoilu kuluttavat nestettä, joka on korvattava. Hyviä flunssajuomia ovat vesi, miedot yrttiteet, mustaherukkamehu sekä mustaseljamehu, joka on flunssapotilaalle monin tavoin hyödyllistä.
Mustaselja lisää virtsaneritystä ja aiheuttaa nopeasti hikoilua, joka auttaa kehoa voittamaan taudin. Siitä saa paljon kaliumia, joka on hyväksi sydämelle taudin rasittaessa sitä. Lisäksi mehusta saa paljon A- ja C-vitamiinia.
Kasvivalmisteita oireiden lievittäjiksi
Mikäli oireistoon kuuluvat nuha ja yskä, kannattaa ottaa käyttöön Bronchosan-tipat, joissa on mm. murattia, timjamia ja lakritsinjuurta. Lakritsinjuuriuute torjuu tulehduksia sekä lievittää yskää ja käheyttä. Muratin lehtiuute tuhoaa bakteereja ja laukaisee kouristuksia. Timjami tuhoaa bakteereja ja lievittää yskää, kurkkukipua ja käheyttä. Bronchosania otetaan flunssan aikana 10 tippaa veden kera 3-5 kertaa päivässä (aikuiset) tai 2-5 tippaa 3-5 kertaa päivässä (2-12-vuotiaat).
Jos vaivana on vain kuiva yskä saa apua limaa irrottavasta ratamosta (Plantago lanceolata). Ratamouutetta (Plantago) otetaan 10-15 tippaa veden kera kolmesti päivässä. Höyryhengitys edistää liman irtoamista, ja kun höyryhengitysveteen lisätään Po-Ho-öljyä, höyry tuhoaa bakteereja hengitysteissä. MR